Karp wigilijny

  • wyświetlono: 13373 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

W mojej rodzinie karp na stole wigilijnym to podstawowe danie. Zapiekana ryba z cebulą smakuje wybornie i mniej "mulisto". Przepis mojego dziadka - Romusia :)

PrzepisyAleksandry
  • 60min

Składniki

1 karp
6 dużych cebul
olej do smażenia
sól, pieprz,
cytryna
mąka do oprószenia ryby (około 10 dekagramów)

Sposób przygotowania przepisu:

Karp wigilijny

  • 1. Wypatroszonego i wyczyszczonego karpia wyfiletuj. Podziel go na porcje.
  • 2. Oprósz solą, pieprzem i pokrop sokiem z cytryny.
  • 3. Pozostaw na noc w lodówce
  • 4. Następnego dnia oprósz rybę delikatnie mąką.
  • 5. Smaż na oleju z obu stron.
  • 6. Na osobnej patelni usmaż cebulę, którą na końcu smażenia dopraw solą i pieprzem.
  • 7. Przygotuj żaroodporną brytfankę. Układaj w niej rybę i cebulę naprzemiennie.
  • 8. Piecz w piekarniku pół godziny przed podaniem w temperaturze 180 stopni C.
  • 9. Podawaj ciepłe.

Porady

W mojej rodzinie podaje się też karpia, gdzie zapieka się go z cebulą i pieczarkami. Jeśli odpowiada Wam takie danie, to będziecie potrzebować 3 cebule i pół kilograma pieczarek. Cebulę i pieczarki smażcie razem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babcimama_mnie_nauczylaboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

karp

Dodane przez: mirelaj

smażony karp

smażony karp

Karp

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Karp maślany

Uwielbiam ryby, a juz zwłaszcza...

Jarski bigos wigilijny

Dodane przez: kasiunia

Jarski bigos wigilijny

Bigos wigilijny to jedno z podstawowych...

karp świąteczny

Dodane przez: PrzepisyAleksandry

Karp świąteczny

W mojej rodzinie karp na stole...

Bigos wigilijny (bez mięsa)

Dodane przez: anamarisworld

Bigos Wigilijny (bez mięsa)

Pyszny aromatyczny bigos wigilijny...

Karp pieczony

Dodane przez: RedakcjaPP

Karp pieczony

Karp pieczony - przepis dostałam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE