Wigilijny karp inaczej

  • wyświetlono: 2167 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

tzn. wyfiletowany i zamarynowany w warzywnej "papce" z pory, pietruszki i selera, następnie usmażony w głębokim oleju - jak frytki. Pyszny, aromatyczny - bez niego nie ma Wigilii w naszym domu.

rozaroza

Składniki

karp świeży wypatroszony 3 sztuki - każdy najlepiej do 1,5 kg
pora (jasna część) 2 sztuki
pietruszka korzen duży 1 sztuka
seler korzeń 1 sztuka
olej rzepakowy 1.5 litra
sól do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Wigilijny karp inaczej

  • 1. Wypatroszonego i umytego dokładnie karpia filetujemy. Mianowicie: rybę nacinamy nożem najpierw za głową, dalej tniemy ją wzdłuż grzbietu, ale tak by przesuwając nóż było czuć, że dociera on do żeber. W taki sposób z całej ryby wykroimy 2 długie filety. Filetujemy tak samo każdego karpia.
  • 2. Nasze gotowe filety kroimy wzdłuż na połowę, a następnie nacinamy je po kilka razy w poprzek (w tzw. kratkę), uważając by nie poprzecinać skóry (skóra ryby ma pozostać w całości). Taki sposób nacięcia fileta karpia powoduje, że jego ości grzbietowe zostaną przecięte i w większości wytopią się przy smażeniu ryby.
  • 3. Umytą, osuszoną i posiekaną porę, dalej - obrany, umyty i pokrojony na mniejsze części korzeń selera oraz obrany, umyty i pokrojony na mniejsze części korzeń pietruszki miksujemy razem w blenderze na tzw. papkę.
  • 4. Fileciki delikatnie solimy i nacieramy w każdym miejscu przygotowaną papką z pory, pietruszki i selera. Przekładamy do miski, szczelnie zamykamy i wstawiamy na cała noc do lodówki.
  • 5. Rozgrzewamy olej i smażymy w głębokim oleju filety karpia razem z papką warzywną - jak frytki. Po wyjęciu osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Porady

Przygotowany w ten sposób karp jest bardzo smaczny, aromatyczny, pachnie warzywami (praktycznie nie czuć w ogóle ryby), a co najważniejsze ma bardzo malutko ości.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rybamoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiWigiliakarpświętaboże narodzenieBoże Narodzenia

Komentarze

Podobne przepisy

Bigos wigilijny

Dodane przez: PolskaGotuje

Bigos wigilijny

Łatwy przepis na jedno z wigilijnych...

karp

Dodane przez: mirelaj

smażony karp

smażony karp

wigilijny śledzik

Dodane przez: Koronowianka

WIGILIJNY ŚLEDZIK

Bardzo smaczne danie na karnawałowo-wigilijny...

Karp

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Karp maślany

Uwielbiam ryby, a juz zwłaszcza...

Karp smażony

Dodane przez: ewaeu

Karp smażony

Karp smażony podawany z sosem piwnym.

Jarski bigos wigilijny

Dodane przez: kasiunia

Jarski bigos wigilijny

Bigos wigilijny to jedno z podstawowych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE