Wieprzowina długo pieczona, rwana / pulled pork

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wieprzowina pieczona długo w niskiej temperaturze jest soczysta, aromatyczna i rozpływa się w ustach. To mój ulubiony sposób na przygotowanie schabu!

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Schab - 1kg w kawałku
    Olej - 4 łyżki
    Sos sojowy - 1 łyżka
    Sriracha (lub inny ostry sos) - 1 łyżeczka
    Przyprawy:
    kumin - 1/2 łyżeczki
    kolendra (ziarna mielone) - 1/2 łyżeczki
    pieprz ziołowy - 1 płaska łyżeczka
    papryka słodka - 1 łyżeczka
    papryka ostra - 1/4 łyżeczki
    czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki
    trawa cytrynowa mielona - 1/4 łyżeczki
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Schab pieczony

Wieprzowina długo pieczona, rwana / pulled pork - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej, sos sojowy, srirachę i przyprawy mieszamy. Nacieramy mięso i marynujemy przez co najmniej kilka godzin. Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki.
    Mięso razem z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego i zamykamy.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy mięso i od razu zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy 5 godzin. W tym czasie wytopi się dużo sosu, który zawiera całą esencję smaku.
    Mięso po tak długim pieczeniu jest bardzo miękkie. Dwoma widelcami rwiemy je na włókna, mieszamy z wytopionym sosem i pozostawiamy tak na 5 minut.

    Takie mięso podajemy w bułce lub na frytkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować