Pulled pork - wieprzowina długo pieczona

4.51 (200 ocen)

Pulled pork, w wolnym tłumaczeniu, to szarpana lub wyczesana wieprzowina. Nazwa pochodzi od sposobu podania mięsa, podzielonego na długie, cienkie włókna. Do przygotowania tej potrawy używa się karkówki lub łopatki wieprzowej, długo marynowanej i bardzo długo pieczonej.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
    3 cebule (opcjonalnie)
    ok. 2 szklanki wody do podlania mięsa podczas pieczenia
    Marynata do karkówki:
    2 płaskie łyżki wędzonej papryki
    0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    1,5 łyżeczki soli
    3 ząbki czosnku
    1,5 łyżeczki suszonego tymianku
    2 łyżki oleju +1 łyżka do skropienia mięsa
    Do podania mięsa (do wyboru):
    bułki, lub chleb wiejski na zakwasie
    dymka lub cebula
    ogórki kiszone, pikle
    sałata
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pulled pork - wieprzowina długo pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.
    Natrzeć karkówkę marynatą, przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do lodówki na 24-48 godzin.
    W dniu pieczenia, na dnie naczynia, w którym będzie pieczona karkówka ułożyć obrane cebule, pokrojone w ćwiartki (nie kroić na mniejsze kawałki, bo łatwo się przypalą).
    Karkówkę ułożyć na cebulach, skropić olejem i wstawić do piekarnika, zakrywając naczynie pokrywką lub folią aluminiową.
    Mięso piec minimum 6 godzin w temp. 140 stopni. Po 4 godzinach pieczenia, podlałam mięso 0,5 szklanki wody, ponieważ cebule bardzo się przyrumieniły, a z mięsa nie wytopiło się zbyt dużo tłuszczu. Czynność (podlewania wodą) powtarzałam jeszcze kilka razy, każdorazowo, gdy widziałam, że wlana woda odparowała.
    Po 6 godzinach pieczenia wyjąć mięso z piekarnika i pozostawić na 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie za pomocą 2 widelców podzielić mięso na cienkie włókna.
    Mięso przełożyć na średnio nagrzaną patelnię, dodać kilka łyżek sosu barbecue, podgrzewać przez kilka minut, aż mięso będzie gorące.
    Mięso wymieszane z sosem barbecue przełożyć do przekrojonej bułki (podgrzanej uprzednio na suchej patelni) i dodać wedle uznania: posiekaną dymkę lub cebulkę, pokrojone ogórki, i sałatę.

Porady

Pulled pork podaje się w formie kanapki (bułka, chleb) z frytkami, pieczonymi ziemniakami, ryżem. Niezbędnymi dodatkami są kiszone lub marynowane warzywa, sałatka Coleslaw, cebula i duża ilość sosu BBQ.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować