Tort z kaktusami

5 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Ten efektowny tort z dekoracją z kaktusów kryje w sobie bardzo orzeźwiajacy środek: szpinakowe ciasto, lekki krem śmietankowy , lemon curd oraz krem mango-marakuja. Dekoracja wykonana z kremu na bezie szwajcarskiej.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • na fi 15cm:

    Ciasto: (ja chciałam żeby wyrosło duże, ze skrojonych kawałków zrobiłam deserki na słodki stół, ale Wy możecie zmniejszyć porcję o 1/4):
    5 jajek
    140g cukru
    230g mąki pszennej typ 450
    130g świeżego szpinaku
    130g oleju rzepakowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 limonki

    Curd cytrynowy:
    75g cukru
    35g masła
    1 jajko
    3 żółtka
    Sok z 2 cytryn
    skórka otarta z 2 cytryn

    Krem śmietankowy:
    100ml śmietanki 36% schłodzonej
    100g mascarpone schłodzonego
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka pasty waniliowej

    Krem mango-marakuja:
    50g mleka
    90g świeżego owocu mango zblendowanego
    20g soku z marakui
    1 duże żółtko (waga okolo 25g)
    25g cukru
    7g mąki pszennej typ 450
    7g skrobi kukurydzianej
    20g masła w temp. pokojowej
    Dodatkowo później do ubicia do kremu:
    50g masła w temp. pokojowej

    Nasączenie:
    1 szklanka zaparzonej białej herbaty
    1 łyżeczka cukru
    Sok z 1/2 cytryny

    Tynk na bezie szwajcarskiej+kaktusy z tego kremu:
    180g białek pasteryzowanych od @farmabialka.pl - najlepsze i najbezpieczniejsze
    320g cukru
    400g masła w temp. pokojowej

    Barwniki w płynie food colours: czerwony, żółty, zielony, czarny

    Tylki Wilton: Duży kaktus: 104, czerwone: 01, brązowe: 01, sukulenty dwukolorowe: 07, kaktus jaśniejszy zielony 199.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Torty

Tort z kaktusami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: szpinak zblendować. Skórkę z limonki zetrzeć na tarce. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier do momentu, az cały zostanie dodany i się rozpuści. Do ubitych białek dodać żółtka z olejem, szpinak i wymieszać do połączenia. Dodać suche składniki w dwóch partiach i wymieszać ręcznie. Ciasto przelać do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec około 50 min. w 180 st. góra-dół, po upieczeniu wystudzić na kratce. Przekroić na 3 blaty.
  • 2. Krem śmietankowy: wszystkie składniki włożyć do misy i ubić na sztywno.
  • 3. Lemon curd: wszystkie składniki włożyć do garnka i doprowadzić do zagotowania co chwilę mieszając. Gdy masa uzyska temp. 84 stopni zdjąć z palnika, wystudzić do temp. pokojowej, następnie schłodzić w lodówce,
  • 4. Krem mango-marakuja: owoce i 1/2 mleka zagotować. Żółtka, cukier i resztę mleka utrzeć w misce. Dodać mąki i wymieszać razem. Do masy jajecznej wlać masę owocową, wymieszać i przelać do garnka. Zagotować, aż budyń zgęstnieje. Po zagotowaniu wyłączyć palnik, dodać masło i wymieszać. Wystudzić do temp. pokojowej przykrywając folią w kontakcie. Masło utrzeć na puszysto. Dodawać stopniowo budyń, cały czas ucierając do uzyskania jednolitej masy.
  • 5. Składanie tortu: Na talerz położyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć go. Wyłożyć naprzemiennie krem śmietankowy i curd, zaczynajac od tamy z kremu śmietankowego. Położyć kolejny biszkopt, nasączyć, położyć krem mango- marakuja, przykryć ostatnim blatem biszkoptu i delikatnie go nasączyć. Schłodzić przez noc w lodówce.
  • 6. Tynk na bezie szwajcarskiej+ rozetki: W metalowej misce umieścić białka i cukier. Miskę postawić na rondelku z małą ilością wrzącej wody, rózgą kuchenną mieszać, aż cukier się rozpuści. Miskę zdjąć z kapieli wodnej i lekko przestudzić. Przełożyć do misy robota i ubijać do uzyskania wystudzonej sztywnej i lśniącej masy. Do ubitej bezy stopniowo dodawać masło w temp. pokojowej łyżka po łyżce i mieszać tak długo, aż całe się rozprowadzi. Na koniec dodać barwniki. Należy podzielić krem odpowiednio do proporcji aby później utworzyć różne kolory kaktusów. Największa cześć odłożyć na tynk: kolory czerwony, zielony i czarny- zabarwić na brązowo. Z tej części odłożyć trochę i zafarbować na ciemniejszy brąz. Do jasnej części dodać żółty i pomarańczowy uzyskując piaskowy kolor. Mniejszą część zafarbowac na ciemny zielony, jeszcze mniejszą na jaśniejszy zielony. Malutką cześć zafarbować na czerwono.
  • 7. Brązowym tynkiem obłożyć tort, wygładzić, na górze zrobić grubą warstwę na rant doniczki i wygładzić. Na bokach dodać jasny brąz i ciemny brąz i wygładzić tworząc przejścia. Tort schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować kaktusy: okrągła końcówka wycisnąć „słupek”, tylką łezką od góry do dołu stworzyć części kaktusa. Cieniutką tylką i jasnym kremem nakładać imitacje kolców. Na górę tez cienka końcówka wyciskać kwiatki czerwonego koloru. Tylką nr 7 robić liście sukulentów, w rekawie cukierniczym wymieszać kolor jasny brąz i zielony. Wszystkie kaktusy włożyć do zamrażarki
  • 8. W środek schłodzonego tortu wysmarować jasny krem, do środka i na górę doniczki wyłożyć kaktusy. Tylką 199 wyciskać jasny zielony tworząc kolejny rodzaj kaktusa. Do środka wsypać zmielone ciastka i ułożyć jadalne kamienie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować