Wielkanocny tort pod motylem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wiosenny, świąteczny torcik w kolorach zielono żółtym. Tort pod motylem i jajkami z mango curdem i kisielem zielone jabłuszko. Jest bardzo prosty do zrobienia. A smak, nie można się od niego oderwać. Jest puszysty, kwaskowy, rozpływa się w ustach. Jeden z lepszych które robiłam.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:

    6 jajek wielkość M
    1/2 szklanki cukru
    2 kisiele zielone jabłko / 60g/
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    zielony barwnik

    mango curd:

    500 ml pulpy z mango/ 2 duże mango/
    2 łyżki masła
    1 pomarańcza
    5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    2 łyżki śmietany kremówki

    śmietana:

    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    400 ml śmietany kremówki

    poncz:

    1 cytryna
    100 ml wina białego
    50 ml wody

    pozostałe:

    kulki kokosowe
    zielony barwnik
    kawałek mango
    50 g czekolady białej
    lukier biały

    ciastka kruche:

    100 g mąki pszennej
    40 g masła
    1 jajko małe
    szczypta soli
    50 g cukru pudru
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Wielkanocny tort pod motylem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka o temperaturze pokojowej wlewam do miski i ubijam mikserem na sztywno. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam, kolejna porcja cukru jak poprzedni rozpuści się. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem do połączenia składników. Mąki, kisiel, proszek do pieczenia przesiewam i dodaję w trzech porcjach do jajek. Mieszam delikatnie drewnianą łyżką od spodu, dodaję kilka kropli barwnika. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto do formy. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formę. Biszkopt piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika wykładam na kratkę z piekarnika do góry dnem. Wtedy biszkopt wystygnie i wyrówna się. Jak będzie zimny dopiero wyjmuje z formy.

    Ciastka:

    Składniki ciastek przekładam do miski i krótko zagniatam rękoma. Ciasto wstawiam na 30 minut do zamrażalnika. Rozwałkowuje na stolnicy podsypanej mąką. Jak ciasto się klei dodaję mąke. Za pomocą foremek motylki, i jajko wycinam kształty. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni i piekę ciasta około 10 minut. To zależy od ich grubości.

    Mango curd:

    Do garnka wlewam pulpę mango, śmietanę. W soku z pomarańczy rozrabiam mąkę ziemniaczaną. Dodaję do pulpy, mieszam i lekko podgrzewam. Jajka ubijam z cukrem. Dodaje do mango i dalej podgrzewam aż masa zagotuje się i zacznie gęstnieć. Na końcu dodaję masło. Odstawiam do przestygnięcia, wtedy jeszcze zgęstnieje.

    Śmietana:

    Mascarpone, śmietanę, puder przekładam do miski i ubijam mikserem.

    Poncz:

    W szklance mieszam sok z cytryny, wino i wodę przegotowaną.

    Wykonanie:

    Biszkopt, curd, ciastka robię dzień wcześniej. Na drugi dzień kroję biszkopt na trzy blaty. Curd dziele na trzy porcje. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję curdem, potem 1/3 śmietany, na to drugi blat który nasączam, potem curd, i śmietana. Ostatni blat lekko nasączam. Do trzeciej części śmietany dodaję barwnik zielony i mieszam. Kremem smaruje bok i górę tortu. Ciastka lukruję. Na boku tortu w miejsce dziurki ciastka przyklejam curd, a potem ciastko. Tort dekoruję rozpuszczoną czekoladą białą w kąpieli wodnej. Za pomocą czekolady przyklejam także motylki do patyczków. Tort dekoruję kulkami mango i kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować