Tort wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Z białek ubić pianę, dodać cukier. Następnie dodać żółtka- wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – ubijać na najniższych obrotach. Na końcu dodać orzechy i lekko wymieszać. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 160 stopni ok. 35-40 minut.
Gdy biszkopt przestygnie przeciąć go na 2 placki i nasączyć ponczem.
2.Beza:
Ubić pianę z białek, dodać cukier. Wyłożyć na tortownicę. Piec 20 min w temp. 170 stopni. Zostawić w rozgrzanym piekarniku aby doschła.
3.Masa orzechowa:
¾ szkl.mleka zagotować z cukrem, resztę mleka wymieszać z budyniem, wlać do gotującego się mleka, wystudzić. Utrzeć margarynę, dodać budyń, a na końcu orzechy.
4.Masa krówkowa:
Utrzeć margarynę z masą krówkową.
5.Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. wody.
6.Wykonanie tortu:
Na biszkopt nałożyć połowę masy orzechowej, następnie delikatnie wyłożyć bezę z białek, lekko docisnąć. Na bezę wyłożyć resztę masy orzechowej. Z drugiego biszkopta wyciąć dookoła kółka w kształcie pisanek
7.Boki tortu i wierzch posmarować masą krówkową uważając, aby nie zakryć dziurek. Do dziurek wlać tężejącą galaretkę, ozdobić cukierkami, aby powstały ozdobne pisanki.
Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.
Komentarze