Tort wielkanocny

4.5 (198 ocen)

tort będzie stanowił doskonały deser podczas Świąt Wielkanocnych

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
    5 jajek
    1 szkl. mąki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ½ szkl. cukru
    10 dag zmielonych orzechów włoskich
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Beza:
    2 białka
    5 łyżek cukru

    Masa orzechowa:
    1 budyń waniliowy
    ½ szkl. cukru
    1 szkl. mleka
    1 margaryna
    ¾ szkl. zmielonych orzechów włoskich

    Masa krówkowa
    Masa krówkowa orzechowa
    1 margaryna

    Poncz:
    3/4 szkl. herbaty
    2 łyżeczki cukru
    1/4 szkl. wódki

    Do dekoracji:
    1 galaretka cytrynowa
    kolorowe cukierki
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt:
    Z białek ubić pianę, dodać cukier. Następnie dodać żółtka- wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – ubijać na najniższych obrotach. Na końcu dodać orzechy i lekko wymieszać. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 160 stopni ok. 35-40 minut.
    Gdy biszkopt przestygnie przeciąć go na 2 placki i nasączyć ponczem.
  • upieczona beza 2. Beza:
    Ubić pianę z białek, dodać cukier. Wyłożyć na tortownicę. Piec 20 min w temp. 170 stopni. Zostawić w rozgrzanym piekarniku aby doschła.
  • 3. Masa orzechowa:
    ¾ szkl.mleka zagotować z cukrem, resztę mleka wymieszać z budyniem, wlać do gotującego się mleka, wystudzić. Utrzeć margarynę, dodać budyń, a na końcu orzechy.
  • 4. Masa krówkowa:
    Utrzeć margarynę z masą krówkową.
  • 5. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. wody.
  • tort z dziurkami 6. Wykonanie tortu:
    Na biszkopt nałożyć połowę masy orzechowej, następnie delikatnie wyłożyć bezę z białek, lekko docisnąć. Na bezę wyłożyć resztę masy orzechowej. Z drugiego biszkopta wyciąć dookoła kółka w kształcie pisanek
  • tort 7. Boki tortu i wierzch posmarować masą krówkową uważając, aby nie zakryć dziurek. Do dziurek wlać tężejącą galaretkę, ozdobić cukierkami, aby powstały ozdobne pisanki.
    Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować