Wielkanocny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten mazurek jest tak smaczny, że piekę go nie tylko na święta wielkanocne. Jest łatwy do zrobienia, więc dla moich dzieci – 15-letniej Asi i 19-letniego Krzysia, robię go raz w miesiącu.

Składniki:

  • ● 400 g mąki
    ● 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ● 6 żółtek
    ● 250 g margaryny
    ● 200 g cukru
    ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    ● 1/2 kg masła
    ● 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    ● kilka kropel aromatu rumowego
    ● 1 litr mleka
    Do dekoracji:
    ● gotowa polewa lukrowa czekoladowa
    ● płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wielkanocny 1. Margarynę ucieramy z cukrem,
    dodajemy żółtka, mąkę
    pszenną z proszkiem do pieczenia
    i ziemniaczaną.
  • Wielkanocny 2. Ciasto dzielimy na dwie części.
    Blachę wykładamy pergaminem,
    smarujemy margaryną
    i pieczemy każdą część ciasta
    na złoty kolor w temperaturze
    180 °C przez ok. 20 minut. Odstawiamy
    do wystudzenia.
  • Wielkanocny 3. Gotujemy budyń według
    przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia. Masło
    ucieramy na gładką masę
    i stale mieszając, stopniowo dodajemy
    budyń i aromat.
  • 4. Ciasto przekładamy masą.
    Wierzch dekorujemy lukrem
    i ozdabiamy migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować