Ten mazurek jest tak smaczny, że piekę go nie tylko na święta wielkanocne. Jest łatwy do zrobienia, więc dla moich dzieci – 15-letniej Asi i 19-letniego Krzysia, robię go raz w miesiącu.
Składniki:
● 400 g mąki
● 1 łyżka mąki ziemniaczanej
● 6 żółtek
● 250 g margaryny
● 200 g cukru
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
● 1/2 kg masła
● 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
● kilka kropel aromatu rumowego
● 1 litr mleka
Do dekoracji:
● gotowa polewa lukrowa czekoladowa
● płatki migdałowe
1.Margarynę ucieramy z cukrem,
dodajemy żółtka, mąkę
pszenną z proszkiem do pieczenia
i ziemniaczaną.
2.Ciasto dzielimy na dwie części.
Blachę wykładamy pergaminem,
smarujemy margaryną
i pieczemy każdą część ciasta
na złoty kolor w temperaturze
180 °C przez ok. 20 minut. Odstawiamy
do wystudzenia.
3.Gotujemy budyń według
przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia. Masło
ucieramy na gładką masę
i stale mieszając, stopniowo dodajemy
budyń i aromat.
4.Ciasto przekładamy masą.
Wierzch dekorujemy lukrem
i ozdabiamy migdałami.
Komentarze