Sernik wielkanocny

4.48 (192 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Pyszny, puszysty i delikatny sernik. Bardzo prosty w wykonaniu. Spód wykonany jest z okrągłych biszkoptów, które są moim ulubionym podkładem pod warstwę serową. Udekorowany jest czekoladą i płatkami migdałowymi. Idealny na Wielkanoc.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 500 g mielonego białego sera
    150 g cukru
    100 g masła
    3 jajka
    20 g (1 czubata łyżka) mąki ziemniaczanej

    okrągłe biszkopty
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Biszkopty

Sernik wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać cukier, żółtka, roztopione i ostudzone masło i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na jednolitą konsystencję. Do masy serowej dodać pianę z białek, wszystko delikatnie wymieszać łyżką.
  • 2. Na dno tortownicy o średnicy 21 cm ułożyć okrągłe biszkopty. Wyłożyć (początkowo łyżką) masę serową, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec ok. 70 minut. Ostudzić.
  • 3. Czekoladę rozpuścić nad parą. Zimny sernik dookoła polać rozpuszczoną czekoladą, posypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Masło Płatki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować