Wielkanocne tartaletki na ciepło

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Święta Wielkanocne kojarzą mi się zawsze z obwicie wypełnianym koszyczkiem. Dlatego też moja ciepła świąteczna przystawka przybrała taki właśnie kształt. W koszyczku nie mogło zabraknąć jajeczka- u mnie apetycznego, przepiórczego:).

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    • 250 g mąki,
    • 1 jajko,
    • 1- 2 łyżki wody,
    • ok 1/2 łyżeczki soli,
    • 1 łyżeczka majeranku,
    • 120 gram margaryny,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia.

    Dodatkowo:
    • Tłuszcz do foremek
    Nadzienie:
    • 700 gram mielonego mięsa z szynki wieprzowej,
    • 1 cebula,
    • Olej rzepakowy do smażenia,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Sól, papryka, pieprz, oregano do smaku,
    • 100 gram żółtego sera (np. gouda),
    • Pęczek szczypiorku,
    • Około 12 jajek przepiórczych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wielkanocne tartaletki na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. CIASTO:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm.
  • wylepianie tartaletek 2. Z ciasta wycinamy od foremek koła. Wyciętymi kołami wykładamy środki natłuszczonych foremek na tartaletki.
    Z resztek ciasta toczymy cienkie wałeczki. Formujemy z nich uchwyty do koszyczków. Uformowane uchwyty wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia w 180°C.
    Między czasie przygotowujemy mielone nadzienie.
  • łączenie składników nadzienia 3. NADZIENIE:Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso smażymy do miękkości doprawiając je do smaku. Gotowe zdejmujemy z ognia. Do delikatnie przestygniętego dodajemy pokrojony szczypiorek oraz starty na tarce o grubych oczkach ser. Całość dokładnie mieszamy.
  • przed pieczeniem 4. Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy środki uformowanym tartaletek. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnuika. Pieczemy je około 30 minut w 180°C do momentu jak ciasto kruche się upiecze. Upieczone tartaletki pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
  • przygotowanie jajek 5. Między czasie przygotowujemy przepiórcze jajka sadzone. Jajka kolejno wybijamy na rozgrzany tłuszcz. Delikatnie je solimy z wierzchu. Smażymy je krótko, tak by żółtko pozostało płynne.
    Kolejno wyjmujemy upieczone tartaletki. Na ich wierzch wykładamy sadzone jajka. W tartaletki wbijamy uchwyty. Całość oprószamy szczypiorkiem i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować