Święta Wielkanocne kojarzą mi się zawsze z obwicie wypełnianym koszyczkiem. Dlatego też moja ciepła świąteczna przystawka przybrała taki właśnie kształt. W koszyczku nie mogło zabraknąć jajeczka- u mnie apetycznego, przepiórczego:).
Wielkanocne tartaletki na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm.
2.Z ciasta wycinamy od foremek koła. Wyciętymi kołami wykładamy środki natłuszczonych foremek na tartaletki.
Z resztek ciasta toczymy cienkie wałeczki. Formujemy z nich uchwyty do koszyczków. Uformowane uchwyty wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia w 180°C.
Między czasie przygotowujemy mielone nadzienie.
3.NADZIENIE:Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso smażymy do miękkości doprawiając je do smaku. Gotowe zdejmujemy z ognia. Do delikatnie przestygniętego dodajemy pokrojony szczypiorek oraz starty na tarce o grubych oczkach ser. Całość dokładnie mieszamy.
4.Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy środki uformowanym tartaletek. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnuika. Pieczemy je około 30 minut w 180°C do momentu jak ciasto kruche się upiecze. Upieczone tartaletki pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
5.Między czasie przygotowujemy przepiórcze jajka sadzone. Jajka kolejno wybijamy na rozgrzany tłuszcz. Delikatnie je solimy z wierzchu. Smażymy je krótko, tak by żółtko pozostało płynne.
Kolejno wyjmujemy upieczone tartaletki. Na ich wierzch wykładamy sadzone jajka. W tartaletki wbijamy uchwyty. Całość oprószamy szczypiorkiem i podajemy.
Komentarze