Wielkanocne tartaletki „Słodkie jajko”

  • wyświetlono: 95 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jajko to nieodłączny element Wielkanocny. Jest największym symbolem i bohaterem nadchodzących świąt. A co powiecie na jajko w wersji na słodko? Tak, to możliwe! Zapraszam Was na wspaniałe tartaletki, które wizualnie świetnie odgrywają rolę jajka. Czekoladowy, delikatny i niezwykle kruchy spód po brzegi wypełniony lekkim kremem, cudownie pachnącym wanilią, w którym zatopiona jest słodka i soczysta brzoskwinia. Pistacje pełnią tu rolę szczypiorku i nadają niezwykłej chrupkości. Deser pięknie się prezentuje i wyjątkowo smakuje. Idealnie wpisuje się w wielkanocny klimat. Gorąco Wam polecam!

Logo czarne 800 i 150
  • 6 porcje
  • 55min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto

370 g mąki pszennej
170 g masła
45 g cukru pudru
30 g smalcu
2 łyżki ciemnego kakao
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany *
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem waniliowy

350 ml śmietany kremówki
250 g naturalnego serka kremowego **
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej ***

Dodatkowo

6 połówek brzoskwiń w syropie
2 łyżki posiekanych pistacji

Sposób przygotowania przepisu:

Wielkanocne tartaletki „Słodkie jajko”

  • 1. Ciasto

    370 g mąki pszennej
    170 g masła
    45 g cukru pudru
    30 g smalcu
    2 łyżki ciemnego kakao
    2 żółtka
    1 łyżka kwaśnej śmietany *
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem waniliowy

    350 ml śmietany kremówki
    250 g naturalnego serka kremowego **
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka pasty waniliowej ***

    Dodatkowo

    6 połówek brzoskwiń w syropie
    2 łyżki posiekanych pistacji
  • 2. Krem waniliowy

    Do śmietany dodajemy pastę z wanilii i ubijamy na sztywną masę na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy serek oraz cukier puder i mieszamy do połączenia się składników.
    Każdą tartę wypełniamy przygotowanym kremem. Brzoskwinie odsączamy z soku i osuszamy ręcznikiem papierowym. Połówki brzoskwiń układamy na środku każdej tarty. Dekorujemy posiekanymi pistacjami.
    Smacznego!

    Odnośniki

    * jeśli ciasto pod koniec zagniatania będzie zbyt twarde, można dodać jeszcze łyżkę śmietany
    ** użyłam serka philadelphia
    *** można zastąpić ekstraktem z wanilii lub laską wanilii

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartaDeserWielkanocbrzoskwinie

Komentarze

Podobne przepisy

jajka sadzone

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto jajko sadzone

Realistyczne? Chyba udało mi się...

Ciasto bez pieczenia "Jajko sadzone"

Dodane przez: Krystyna32

Ciasto bez pieczenia "Jajko sadzone"

Bardzo proste do przygotowania...

Mazurek kajmakowy - jajko

Dodane przez: Przepisy Online

Mazurek kajmakowy- jajko

Mazurek kajmakowy na delikatnym...

Torcik

Dodane przez: danusia19671

Torcik Wielkanocny

Pyszny torcik z bitą śmietaną i...

baranek

Dodane przez: Anitka0804

Baranek Wielkanocny

Bardzo szybki i łatwy do zrobienia...

jajko sadzone

Dodane przez: Nina80

ciasto jajko sadzone

orzeźwiające, pięknie wyglądające,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE