Wielkanocne tartaletki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Nakłuwamy widelcem. Z części ciasta foremką wykrywamy koguty.
2.Budyń: W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Budyń zdejmujemy z ognia. Budyń odstawiamy na kilka minut. Letni nakładamy do tartaletek, na budyń dajemy ciastko.
3.Pieczenie: Tartaletki układamy na blaszce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Tartaletki wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Komentarze