Wielkanocne tartaletki z budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

U mnie obowiązkowe na wielkanocnym stole.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 szklanka mąki tortowej
    - 1/4 szklanki cukru pudru
    - 10 dag margaryny
    - 1 żółtko
    Dodatkowo:
    - 1 budyń waniliowy
    - 500 ml mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wielkanocne tartaletki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Nakłuwamy widelcem. Z części ciasta foremką wykrywamy koguty.
  • 2. Budyń: W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Budyń zdejmujemy z ognia. Budyń odstawiamy na kilka minut. Letni nakładamy do tartaletek, na budyń dajemy ciastko.
  • 3. Pieczenie: Tartaletki układamy na blaszce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Tartaletki wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Budyń waniliowy

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na: żurek wielkanocny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować