Wielkanocna zupa chrzanowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Gęsta, delikatnie kwaskowa zupa krem, swoim smakiem lekko przypominająca tradycyjny żurek. W przeciwieństwie do żurku nie ma w niej mąki, a zagęszczona jest jedynie warzywami.

  • 60 min

Składniki:

  • pietruszka - 1 szt.
    por - 1 szt.
    cukinia - 300 g
    czosnek - 3 ząbki
    chrzan - 3 łyżki*
    sok z cytryny - 3 łyżki
    majeranek - 3 łyżeczki
    liść laurowy - 1 szt.
    ziele angielskie - 2 szt.
    sól – do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
    masło – 1 łyżka
    oliwa - 1 łyżka`
    bulion drobiowy - 1,5 l
    crème fraîche - 2 łyżki

    DO PODANIA:
    biała kiełbasa
    jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wielkanocna zupa chrzanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obierz, oczyść i dokładnie opłucz. W garnku rozgrzej masło i olej, dodaj umyty, pokrojony por i podsmaż go mieszając od czasu do czasu. Gdy por zmięknie dodaj pokrojoną pietruszkę, cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej bulion, dodaj przyprawy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do miękkości warzyw.
  • 2. Następnie dodaj chrzan, jeśli to konieczne to dopraw do smaku. Jeszcze raz zagotuj, zdejmij z ognia, usuń ziele angielskie, liść laurowy i zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Dodaj crème fraîche, sok z cytryny i ewentualnie jeszcze raz dopraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie rozmieszaj.
  • 3. Zupę podawaj z podsmażoną białą kiełbasą pokrojoną na plasterki oraz z jajkiem ugotowanym na twardo.

Porady

*ilość chrzanu należy dostosować do swojego smaku *crème fraîche można zastąpić śmietaną kremówką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować