Tropikalna szarlotka

3.71 (7 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Po upieczeniu przeze mnie szarlotki egzotycznej naszła mnie ochota na upieczenie jeszcze bardziej egzotycznej wersji tego ciasta. Tym razem do ciasta dodałam wiórki kokosowe a do jabłek w nadzieniu dołożyłam banan, kiwi i mandarynkę. Wyszło przepysznie, polecam!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    1 duże jajko
    100 g cukru
    80 g masła
    2 łyżki oleju
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki wiórek do pieczenia

    Nadzienie:
    ok.900 g jabłek
    1 duży dojrzały banan
    2 kiwi
    1 mandarynka
    3 czubate łyżki cukru
    2 czubate łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

3.71 (7 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Tropikalna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem. Dodać jajko i olej, wyrobić jednolite ciasto. Wsypać wiórki kokosowe, jeszcze raz wyrobić.
    2/3 ciasta wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 25 minut.

  • 2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę (ok.1x2 cm). Kiwi obrać, pokroić w podobną kostkę. Banan pokroić w ćwierćplasterki.
    Do jabłek dodać kiwi, cukier i bułkę tartą, wymieszać. Dodać banan, jeszcze raz lekko wymieszać.
    Owoce wyłożyć na podpieczony spód.
    Mandarynkę obrać z błony, każdą cząstkę przekroić na pół, wyłożyć na wierzch nadzienia, wyrównać całość.
    Resztę ciasta zetrzeć na grubej tarce na wierzch owoców. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec jeszcze ok. 50 minut. Ostudzić. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kiwi Mandarynki Owoce Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Egzotyczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować