To smaczna, wytrawna przystawka! Polecam na domowe przyjęcia. Ciasto wychodzi kruchutkie, a dodatkowo idealnie komponuje się smakowo z pastą z awokado. Obecność łososia nie tylko podnosi walory smakowe, ale i wizualne!
Składniki:
Składniki na ok 10-12 sztuk:
Ciasto:
• 200 gram mąki,
• 100 gram masła,
• 2 żółtka,
• sól do smaku (2 duże szczypty),
• 2 łyżki wody
Wypełnienie:
• 2 owoce awokado,
• sok z połowy cytryny,
• sól, pieprz do smaku,
• 100 gram łosia wędzonego,
• natka pietruszki do dekoracji,
• szczypiorek do dekoracji,
Tartaletki z awokado i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut. Następnie wałkujemy na grubość około 4 mm. Od foremek wycinamy koła.
2.Wyciętymi wyklejamy wnętrze foremek. Dno nakłuwamy. Tak przygotowane babeczki pieczemy około 20 minut w 180°C do zrumienienia.
3.Po upieczeniu studzimy.
4.NADZIENIE: Awokado obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Tak przygotowane kroimy na mniejsze części i miksujemy lub rozgniatamy widelcem. Rozdrobniony miąższ doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
5.Gotowy wykładamy na upieczone tartaletki.
Łososia dzielimy na mniejsze części. Na każdej babeczce wykonujemy z niego różyczkę. Całość dekorujemy natką pietruszki, pokrojonym szczypiorkiem i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy!
Komentarze