Tartaletki z awokado i łososiem

4.5 (144 ocen)

To smaczna, wytrawna przystawka! Polecam na domowe przyjęcia. Ciasto wychodzi kruchutkie, a dodatkowo idealnie komponuje się smakowo z pastą z awokado. Obecność łososia nie tylko podnosi walory smakowe, ale i wizualne!

Składniki:

  • Składniki na ok 10-12 sztuk:
    Ciasto:
    • 200 gram mąki,
    • 100 gram masła,
    • 2 żółtka,
    • sól do smaku (2 duże szczypty),
    • 2 łyżki wody
    Wypełnienie:
    • 2 owoce awokado,
    • sok z połowy cytryny,
    • sól, pieprz do smaku,
    • 100 gram łosia wędzonego,
    • natka pietruszki do dekoracji,
    • szczypiorek do dekoracji,
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki Kruche ciasto

Tartaletki z awokado i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wycinanie 1. CIASTO:Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem.
    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut. Następnie wałkujemy na grubość około 4 mm. Od foremek wycinamy koła.
  • przed pieczeniem 2. Wyciętymi wyklejamy wnętrze foremek. Dno nakłuwamy. Tak przygotowane babeczki pieczemy około 20 minut w 180°C do zrumienienia.
  • studzenie 3. Po upieczeniu studzimy.
  • miksowanie 4. NADZIENIE: Awokado obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Tak przygotowane kroimy na mniejsze części i miksujemy lub rozgniatamy widelcem. Rozdrobniony miąższ doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • wypełnianie 5. Gotowy wykładamy na upieczone tartaletki.
    Łososia dzielimy na mniejsze części. Na każdej babeczce wykonujemy z niego różyczkę. Całość dekorujemy natką pietruszki, pokrojonym szczypiorkiem i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Łosoś

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować