Tartaletki z budyniem i czarną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Słodkie tartaletki można zabrać ze sobą na piknik. Są bardzo proste w przygotowaniu.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    - 1 szklanka mąki tortowej

    - 1/4 szklanki cukru pudru

    - 10 dag margaryny

    - 1 jajko

    - 1 cukier waniliowy

    budyń:

    - 2 szklanki zimnego mleka

    - 1 budyń waniliowy

    - 1 łyżka cukru

    dodatkowo:

    - czarna porzeczka do dekoracji

    - cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tartaletki z budyniem i czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę, cukier waniliowy i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tym składnikami. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Średnica foremek wynosi około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  • 2. Budyń: jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. Natomiast w drugiej rozpuszczamy budyń. Gdy mleko będzie zagotowane wlewamy budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Budyń przekładamy do tartaletek. Porzeczkami posypujemy budyń.
  • 3. Pieczenie: Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czarna porzeczka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować