Wiedeński

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To ciasto robię na każde święta. Jest tak puszyste, że wprost rozpływa sie w ustach.

Składniki:

  • Na spód:
    ● 300 g mąki
    ● 200 g masła
    ● 100 g cukru pudru
    ● 2 żółtka
    ● szczypta soli
    Masa serowa:
    ● 1 kg białego sera
    ● 2 op. cukru waniliowego
    ● 2 budynie śmietankowe
    ● 400 g cukru
    ● 300 g masła
    ● 12 jajek
    ● 60 g rodzynek
    ● puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: masło kroimy na małe
    kawałki, układamy na mące wymieszanej
    z cukrem pudrem
    i szczyptą soli. Siekamy nożem,
    dodajemy żółtka, rozcieramy
    ciasto palcami, szybko zagniatamy,
    formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki
    na 30 minut.
  • 2. Ser mielimy. Żółtka oddzielamy
    od białek. Białka ubijamy na
    sztywną pianę. Żółtka ucieramy
    z cukrami do białości, łączymy
    z serem, dodajemy stopione
    i ostudzone masło, wsypujemy
    budyń, rodzynki i dodajemy pianę.
    Delikatnie mieszamy.
  • 3. Blachę smarujemy masłem
    i posypujemy bułką tartą. Ciasto
    rozwałkowujemy i wykładamy
    nim blachę. Układamy osączone
    brzoskwinie i masę. Pieczemy
    50 min w temp. 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować