Sernik wiedeński

5 (1 ocen)

Sernik upieczony według przepisu Macieja Kuronia zamieszczonego w biedronkowej ulotce z 2007 roku, którą przypadkiem znalazłam u mojej mamy.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 24 CM:
    0,5 kg sera trzykrotnie mielonego
    1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    12 dag masła
    4 duże jajka
    małe opakowanie cukru wanilinowego
    5 dag rodzynek
    10 dag smażonej skórki pomarańczowej
    DODATKOWO:
    masło i bułka tarta do formy
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki namoczyć, dokładnie osączyć.
    Masło stopić, odstawić do wystudzenia.
    Oddzielić żółtka od białek.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel mogel, dodać go do sera, zmiksować.
    Następnie kolejno, cały czas miksując, dodać wystudzone masło, skrobię ziemniaczaną i bakalie.
  • 3. Dno tortownicy wyłożyć większym kawałkiem papieru, przyciąć go obręczą, boki tortownicy wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą (jeśli tortownica jest całkowicie szczelna, można ją w całości wysmarować masłem i oprószyć bułką).
    Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (150-155 z termoobiegiem).
  • 4. Białka ubić na sztywną pianę, 3 łyżki piany odebrać, pozostałą dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką.
    Masę przełożyć do tortownicy, powierzchnię wyrównać, posmarować odłożoną pianą.
    Piec 60-70 minut, wystudzić w uchylonym piekarniku.
    Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Skórka pomarańczowa Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować