Sernik upieczony według przepisu Macieja Kuronia zamieszczonego w biedronkowej ulotce z 2007 roku, którą przypadkiem znalazłam u mojej mamy.
Składniki:
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 24 CM:
0,5 kg sera trzykrotnie mielonego
1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
1 szklanka cukru
12 dag masła
4 duże jajka
małe opakowanie cukru wanilinowego
5 dag rodzynek
10 dag smażonej skórki pomarańczowej
DODATKOWO:
masło i bułka tarta do formy
cukier puder do oprószenia
Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki namoczyć, dokładnie osączyć.
Masło stopić, odstawić do wystudzenia.
Oddzielić żółtka od białek.
2.Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel mogel, dodać go do sera, zmiksować.
Następnie kolejno, cały czas miksując, dodać wystudzone masło, skrobię ziemniaczaną i bakalie.
3.Dno tortownicy wyłożyć większym kawałkiem papieru, przyciąć go obręczą, boki tortownicy wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą (jeśli tortownica jest całkowicie szczelna, można ją w całości wysmarować masłem i oprószyć bułką).
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (150-155 z termoobiegiem).
4.Białka ubić na sztywną pianę, 3 łyżki piany odebrać, pozostałą dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką.
Masę przełożyć do tortownicy, powierzchnię wyrównać, posmarować odłożoną pianą.
Piec 60-70 minut, wystudzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze