Wegetariański lahmacun czyli turecka pizza

  • wyświetlono: 1217 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Lahmacun często jest nazywane turecką pizzą. W oryginalnym przepisie głównym składnikiem jest mięso, ja natomiast zrobiłam wersję wegetariańską.

ImpresjaSmaku
  • 4 porcje

Składniki

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
10 g drożdży (świeżych)
ok. 100-150 ml. wody
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
Farsz:
2 puszki pomidorów
1 czerwona papryka
400 g pieczarek
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oregano (suszonego)
garść oliwek (opcjonalnie)
2 cebule
3 ząbki czosnku
szczypta chili w proszku
200 g żółtego sera
oliwa do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Wegetariański lahmacun czyli turecka pizza

  • 1. Ciasto:
    W połowie szklanki wody rozrabiamy drożdże, dodajemy do nich łyżeczkę cukru. Mieszamy i czekamy aż drożdże zaczną rosnąć. W dużej misce mieszamy mąkę, oliwę sól. Jak drożdże "ruszą" dodajemy je do reszty składników. Zagniatamy ciasto. Ciasto nie może być ani zbyt klejące ani zbyt suche. Ciasto wyrabiamy 10 - 15 min tak aby było elastyczne. Jeżeli ciasto będzie za suche dodajemy jeszcze trochę wody i wyrabiamy, jeśli będzie zbyt mokre (będzie kleiło się do reki dodajemy trochę maki). Po wyrobieniu, ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h.
  • farsz do lahmacun2. Farsz:
    Na głębokiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Dodajemy pokrojone w talarki pieczarki i smażymy, aż pieczarki stracą wodę. Do warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Całość dusimy bez przykrycia ok. 30 min. Powstały farsz musi odparować i zgęstnieć. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Na koniec dodajemy oliwki przekrojone na pół i ser starty na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem mieszamy.
  • kuchnia_turecka3. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na cienki placek o średnicy ok. 30 cm. Na ciasto nakładamy farsz i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 C na kilka minut. Lahmacun będzie gotowy jak brzegi ciasta będą rumiane. Ja piekłam Lahmacun na kamieniu do pizzy, który wcześniej nagrzewałam przez godzinę, uważam że takie ciasto jest smaczniejsze i bardziej chrupiące.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkipaprykaPomidorypizzaobiadwegetariańskieciasto na pizzękuchnia_turecka

Komentarze

Podobne przepisy

"Flat bread"- czyli pizza inaczej

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

"Flat bread" - czyli pizza inaczej

Pyszna i szybka pizza bez drożdży...

PIZZA WEGETARIAŃSKA NA SPODZIE JAGLANO-DROŻDŻOWYM

Dodane przez: monikaT83

PIZZA WEGETARIAŃSKA NA SPODZIE JAGLANO-DROŻDŻOWYM

udało mi się zredukować kaloryczność...

Tarte flambée (Flammkuchen), czyli prawie pizza

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Tarte flambée (Flammkuchen), czyli prawie...

Tarte flambée, czyli francuski...

Mizza czyli mięsna pizza

Dodane przez: Ewa Mróz

Mizza czyli mięsna pizza

Pierwszy raz ten mięsny placek...

Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem

Dodane przez: KatarzynaJ

Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem

Pyszna bezmięsna pizza z chrupiącym...

Pizza wegetariańska

Dodane przez: a_sad07

Pizza wegetariańska

Dwie średnie pizze lub jedna duża,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE