Makaron z sosem gorgonzola i prażonymi migdałami w 30 min.

4.5 (183 ocen)

  • 30 min

Smaczny i szybki sposób na makaron:-) polecam kulinarnym leniuchom:-)

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g sera gorgonzola
    500 ml kwaśnej śmietany 18%
    duży pęczek natki pietruszki
    ok. 2 garści płatków migdałów
    sól, pieprz,
    gałka muszkatołowa
    makaron małe muszelki lub penne (ilość makaronu według uznania)
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z sosem gorgonzola i prażonymi migdałami w 30 min. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na suchej patelni podprażamy płatki migdałów (zyskają w ten sposób jeszcze lepszy aromat)
  • 2. Na głębokiej patelni podgrzewamy śmietanę. Jak już się zagotuje, dodajemy pokrojoną gorgonzolę i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
  • 3. Makaron gotujemy al dente (nie płuczemy wodą) i dodajemy do sosu.
  • 4. Makaron z sosem wykładamy na talerz i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
    Smacznego

Porady

Jeżeli ktoś nie może się oprzeć bez mięsa można dodać piersi z kurczaka pokrojone w kostę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować