• 2 godz. 5 min

Turecka pizza, popularny fast food tamtego regionu. Piza na bardzo cienkim cieście, na nim rozsmarowane mielone mięso wołowe, lub z jagnięciny. Podawane zwykle z pomidorami i/lub papryką.Często dodawana jest także cebula.

  • 2 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto:

    300gram mąki pszennej ( u mnie typ 650)
    1 łyżeczka soli
    1 opakowanie drożdży instant
    200 ml ciepłej wody
    2 łyżki oliwy lub oleju


    Farsz:

    400gram jagnięciny lub wołowiny
    4 pomidory
    łyżeczka oregano,
    łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego

    Ponadto:

    cytryna
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Fast food Przystawki Pizza

Lahmacun - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Ciasto wyrobiłam w maszynie do wypieku chleba - takie małe udogodnienie. Wlewając na początku mokre składniki i pamiętać należy, aby sól nie stykała sięz drożdżami.
    Jeśli jednak nie macie maszyny, do miski wsypujemy wszystkie składniki wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5h.
  • 2. Farsz:

    Mięso mielimy, przyprawiamy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, z których usuwamy gniazda nasienne. Jeśli macie wrażliwe żołądki polecam ściągnąć również z nich skórkę. Całość mieszamy aby składniki się połączyły ze sobą.
  • 3. Całość:

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części. Wałkujemy cienkie placki, przekładamy na obsypaną mąką blachę. Na plackach rozsmarowujemy cienko mięso.
    Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220*C i pieczemy około 8 - 10 minut.

    Gotowe skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy poszatkowaną natką pietruszki lub innym ulubionym dodatkiem;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować