Turecka pizza, popularny fast food tamtego regionu. Piza na bardzo cienkim cieście, na nim rozsmarowane mielone mięso wołowe, lub z jagnięciny. Podawane zwykle z pomidorami i/lub papryką.Często dodawana jest także cebula.
2 godz. 5 min
Składniki:
Ciasto:
300gram mąki pszennej ( u mnie typ 650)
1 łyżeczka soli
1 opakowanie drożdży instant
200 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy lub oleju
Ciasto wyrobiłam w maszynie do wypieku chleba - takie małe udogodnienie. Wlewając na początku mokre składniki i pamiętać należy, aby sól nie stykała sięz drożdżami.
Jeśli jednak nie macie maszyny, do miski wsypujemy wszystkie składniki wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5h.
2.Farsz:
Mięso mielimy, przyprawiamy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, z których usuwamy gniazda nasienne. Jeśli macie wrażliwe żołądki polecam ściągnąć również z nich skórkę. Całość mieszamy aby składniki się połączyły ze sobą.
3.Całość:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części. Wałkujemy cienkie placki, przekładamy na obsypaną mąką blachę. Na plackach rozsmarowujemy cienko mięso.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220*C i pieczemy około 8 - 10 minut.
Gotowe skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy poszatkowaną natką pietruszki lub innym ulubionym dodatkiem;)
Komentarze