Lahmacun

0 (0 ocen)

Lahmacun...rodzaj tureckiej pizzy jadany na ulicy, jako ciepła przekąska. Najlepiej smakuje prosto z pieca.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl i 2 łyżki mąki
    łyżka oliwy
    pół łyżeczki cukru
    łyżeczka soli
    ok pół szklanki letniej wody

    Nadzienie:
    200 g jagnięciny lub wołowiny
    duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    kawałek papryczki chilii
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    1 pomidor
    1 wiązka natki pietruszki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pizza

Lahmacun - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    ciasto:
    Mąkę wysypać na stół, w środku zrobić dołek. Wsypać sól, cukier, dodać oliwę. Stopniowo dodawać też wodę. Zagnieść ciasto; musi być trochę luźniejsze niż na pierogi. Mąki sa różne więc w razie potrzeby należy
    dodać trochę więcej wody bądź też podsypać więcej mąki. Z ciasta uformować kulę, zawinąć i odstawić na około 30 minut.
  • 2. nadzienie:
    do mielonego mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz papryczkę chilli. Pomidora sparzyć; obrać ze skóry, pokroić w kostkę i również dodać do mięsa. Wszystkie składniki wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać suszoną paprykę i przecier pomidorowy. Nadzienie wyrobić na gładko z dodatkiem dwóch łyżek zimnej wody.
  • 3. Ciasto oprószyć mąką, podzielić na 4 kule, i rozwałkować na posypanym mąką blacie. Nadzienie rozłożyć równomiernie cienką warstwą na placku ciasta. Piec w nagrzanym do 200st piekarniku przez od 15-30 minut, w zależności od grubości ciasta i ilości farszu. Podawać posypane natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować