SKŁADNIKI
200 g mąki orkiszowej
100 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru
300 ml mleka kokosowego lub innego roślinnego
1 i 1/2 łyżki kakao
1,5 szklanki mieszanych orzechów włoskich i laskowych
Wegańskie ciasto z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Mleko kokosowe trochę podgrzać aby się rozpuściło i odmierzyć potrzebną ilość, dodać do suchych składników i wymieszać łyżką.Dno małej tortownicy o średnicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać połowę ciasta. Posypać połową pokruszonych orzechów, Do pozostałej masy dodać kakao i wymieszać, wyłożyć na jasne ciasto , patyczkiem zrobić szlaczki. Wierzch posypać resztą orzechów.
Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut w 180 stopniach,do suchego patyczka.
Komentarze