Wegański gulasz z zieloną soczewicą

4.5 (173 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne, aromatyczne, warzywne danie- na przekór opinii, że tylko mięso potrafi być sycące.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - zielona soczewica: 180 gramów
    - cukinia ze skórką: 120 gramów
    - marchewka: 1 sztuka
    - cebula czerwona średnia: 1 sztuka
    - pomidory z puszki posiekane: 1 puszka
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - pieczarki lub inne grzyby: 2 sztuki
    - sol i pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - cynamon mielony (spora): 1 szczypta
    - imbir mielony: 1 szczypta
    - kmin rzymski (płaskiej): 0.25 łyżeczki
    - grzanki z bułki (do podania): 8 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Wegański gulasz z zieloną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Nie powinna ona być zupełnie rozgotowana więc po 20 minutach mozna ją przecedzić.
  • 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy posiekaną w dość grube plastry cukinię, marchewkę, grzyby i cebulę. Całość przesmażamy, nie dopuszczając do zbytniej miękkości warzyw. Dodajemy puszkę pomidorów oraz paprykę i gotujemy około 10 minut mieszając od czasu do czasu.
  • 3. Kiedy zalewa z pomidorów lekko odparuje dodajemy soczewicę i mieszając przyprawiamy imbirem, cynamonem, kminem oraz solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 5 minut.
  • 4. Podajemy z grzankami z bułki natartej czosnkiem lub świeżą bagietką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować