Gulasz dyniowy z soczewicą

4.47 (180 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób

Jest to bardzo szybkie i zdrowe danie. Polecam je szczególnie osobom na diecie, bo ma mało kalorii.

  • 25 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • • 80g czerwonej soczewicy (około 4/5 szklanki),
    • 1 i 1/3 szklanki wody,
    • 300g dyni,
    • ½ papryki (120g),
    • 2 średnie pomidory (260g),
    • 1 cebula,
    • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    • ¾ łyżeczki curry,
    • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
    • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
    • 1/3 łyżeczki kolendry,
    • 1 łyżeczka oregano,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • 1 łyżka oleju do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.47 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz dyniowy z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę 1cm. Dynię kroimy w kostkę 1cm. Pomidory nacinamy i sparzamy. Następnie obieramy je ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
    Na większej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i szklimy cebulę. Kolejno dodajemy soczewicę oraz przyprawy i smażymy razem mieszając 1 minutę. Następnie dodajemy dynię, paprykę i pomidory i całość zalewamy wodą, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na wolnym przez 15-20 minut. Danie kilka razy mieszamy podczas gotowania. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Danie odkrywamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty, aby odparować nadmiar płynu. Danie ewentualnie doprawiamy do smaku.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Papryka Pomidor Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować