Gulasz dyniowy z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę 1cm. Dynię kroimy w kostkę 1cm. Pomidory nacinamy i sparzamy. Następnie obieramy je ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
Na większej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i szklimy cebulę. Kolejno dodajemy soczewicę oraz przyprawy i smażymy razem mieszając 1 minutę. Następnie dodajemy dynię, paprykę i pomidory i całość zalewamy wodą, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na wolnym przez 15-20 minut. Danie kilka razy mieszamy podczas gotowania. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Danie odkrywamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty, aby odparować nadmiar płynu. Danie ewentualnie doprawiamy do smaku.
Życzę smacznego
Komentarze