Danie o nazwie co najmniej wykwintnej. Kryje w sobie jednak prostotę składników i harmonię smaków, która kryje się w zgranym duecie dyni i szałwii. Energetyczny kolor zachęca do zjedzenia.
Dla 2 osób
Składniki:
- szklanka puree dyniowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej(może być potrzebna większa ilość)
- jedno jajko
- 40 gram masła
- 6-8 listków szałwii
- sól do smaku
- opcjonalnie: parmezan lub inny twardy ser do posypania
Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Puree wymieszać z mąką i jajkiem.Wyrobić na gładką masę, może być dość luźne i klejące. Odrywać po kawałku ciasta i formować w rękach owalne kluski. Docisnąć lekko wierzch widelcem.
2.W garnku zagotować wodę. Wkładać do gotującej się gnocchi i gotować jeszcze około dwóch minut od wypłynięcia. Odsączyć na sitku.
3.Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szałwię i kluski. Smażyć aż nabiorą lekko złocistej skórki. Posolić i podawać lekko posypane parmezanem.
Komentarze