Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Danie o nazwie co najmniej wykwintnej. Kryje w sobie jednak prostotę składników i harmonię smaków, która kryje się w zgranym duecie dyni i szałwii. Energetyczny kolor zachęca do zjedzenia.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - szklanka puree dyniowego
    - 1,5 szklanki mąki pszennej(może być potrzebna większa ilość)
    - jedno jajko
    - 40 gram masła
    - 6-8 listków szałwii
    - sól do smaku
    - opcjonalnie: parmezan lub inny twardy ser do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gnocchi Dania główne

Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puree wymieszać z mąką i jajkiem.Wyrobić na gładką masę, może być dość luźne i klejące. Odrywać po kawałku ciasta i formować w rękach owalne kluski. Docisnąć lekko wierzch widelcem.
  • 2. W garnku zagotować wodę. Wkładać do gotującej się gnocchi i gotować jeszcze około dwóch minut od wypłynięcia. Odsączyć na sitku.
  • 3. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szałwię i kluski. Smażyć aż nabiorą lekko złocistej skórki. Posolić i podawać lekko posypane parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować