Kolorowe krakersy cebulowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Pyszne krakersy cebulowe z aromatycznymi przyprawami idealnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezach jako przegryzka z dipami.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • - dwie szklanki mąki pszennej
    - cztery łyżki podprażonego na suchej patelni sezamu
    - jedno jajko
    - trzy łyżki masła
    - 1/3 szklanki oleju
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1/4 szklanki gorącej wody
    - duża cebula, drobno posiekana
    - łyżeczka cukru
    - łyżeczka soli
    - przyprawy(u mnie oregano, kurkuma do wariantu żółtego, papryka słodka i ostra do wariantu czerwonego, zielona pietruszka do wariantu zielonego, łyżeczka imbiru, duża szczypta pieprzu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kolorowe krakersy cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodajemy sezam i cebulę. Wbijamy jajko i dodajemy masło oraz olej. Zaczynamy wyrabiać na jednolitą masę dodając stopniowo wody. Dodajemy imbir, oregano i pieprz. Gdy ciasto będzie już gładkie(moje było, jednak nieco się kruszyło) dzielimy je na trzy części.
  • 2. Do każdej dodajemy kolejno natkę pietruszki, kurkumę, paprykę mieloną. Wszystkie rodzaje ugniatamy ponownie z przyprawami. Rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie an grubość około 4 mm i wycinamy dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Krakersy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować