Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką

5 (195 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W domu uwielbiamy wszelkiego rodzaju podroby między innymi wątróbkę :) To jest jedna z wielu wersji jej przygotowania.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 1 kg wątróbki drobiowej
    * 1 jabłko (najlepiej kwaskowate)
    * 2 cebule
    * majeranek ok. 1 łyżki
    * sól, pieprz
    * 1-2 łyżki masła
    * 3 - 4 liście laurowe
    * 6 ziarenek ziela angielskiego
    * mleko
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyściłam z błonek i pokroiłam na mniejsze kawałki. Opłukałam i zalałam mlekiem.
    U mnie stała w mleku przez całą noc, ale krótszy czas moczenia w mleku też wystarczy.

    Na drugi dzień odsączyłam mleko z wątróbki.

    Cebulkę pokroiłam w pół talarki, jabłko w drobną kostkę. Podsmażyłam to wszystko na maśle.

    Po kilku minutach dodałam wątróbkę, liść laurowy i ziele angielskie.

    Wątróbki nie smaży się długo bo stwardnieje. Dlatego też pilnowałam aby obsmażyła się z każdej strony, zmieniła kolor na jaśniejszy i lekko napuchła.
    Na sam koniec oprószyłam solą, pieprzem i majerankiem.

    Tym razem podałam z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną. Czasami serwuję z ziemniakami albo kaszą jęczmienną. Ogórek kiszony do wątróbki pasuje idealnie!

Porady

* 1 kg wątróbki, ale po oczyszczeniu z czasami trafiającej się żółci, żyłek i przerostów zostaje ok. 80-90 dkg

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Podroby Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować