Przepisów jest wiele, ale żeby wątróbka była mięciutka i soczysta w środku a z zewnątrz chrupiąca trzeba ją dobrze przyrządzić a więc zapraszam po mój przepis! Przygotowana z cebulką jest nieziemsko delikatna i pyszna.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
kg wątroby drobiowej
6 cebul żółtych
oliwa do smażenia
vegeta
mąka
Najlepsza wątróbka drobiowa z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy, smażymy na oliwie z oliwek, przyprawiamy vegetą i dusimy na małym ogniu.
2.Wątróbkę myjemy i czyścimy z błonek. Osączamy na sicie, każdą stronę wątróbki obtaczamy w mące. Na patelni na mocnym ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek, kładziemy wątróbki i smażymy pod przykryciem 5 minut, po upływie czasu odwracamy wątróbki i ponownie smażymy 5 minut pod przykryciem. Gdyby strasznie pryszczało zmniejszamy płomień.
3.Na małej patelni rozgrzewamy olej i dusimy cebulkę z vegetą do miękkości, ma się dusić nie smażyć.
Komentarze