Wątróbka drobiowa z jabłkiem i czerwoną cebulką

4.5 (180 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Wątróbka w towarzystwie jabłek i czerwonej cebuli smakuje rewelacyjnie. Jest miękka i soczysta o ciekawym lekko słodkawym smaku. Tak przygotowana wątróbka bardzo smakuje moim córeczkom i nie tylko. To fajny sposób aby dostarczyć naszemu organizmowi wielu cennych wartości odżywczych jakie zawiera w sobie wątróbka.
Takie danie jest tez szybkie i tanie w przygotowaniu to jest dodatkowym atutem.

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • ok. 600g wątróbki,
    mleko do namaczania wątróbki
    1 duże lub 2 mniejsze jabłka,
    1 duża lub 2 mniejsze cebule czerwone,
    mąka do obtaczania wątróbki,
    olej do smażenia,
    masło,
    sól, świeżo mielony pieprz do smaku,
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i czerwoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy z błonek, a następnie zalewamy mlekiem, tak aby była lekko zakryta i moczymy przez ok. godzinę, aby była delikatniejsza. Wątróbkę wyjmujemy na sitko, aby odsączyć ją z mleka, a następnie dokładnie obtaczamy w mące.
    Jabłka obieramy i kroimy w cząstki.
    Cebule kroimy w piórka i szklimy na oleju z dodatkiem masła.
    Na patelni rozgrzanym oleju z masłem smażymy z każdej strony obtaczane w mące kawałki wątróbki. Następnie dodajemy cebulę i jabłka, dusimy razem jeszcze przez 7-8 minut. Wątróbkę przyprawimy na talerzu według uznania. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona cebula Jabłka Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować