Warzywne kotleciki z kalafiorem

4.45 (200 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Warzywne kotleciki z kalafiorem nie są smażone na tłuszczu, tylko pieczone w piekarniku. Bardzo dobry pomysł na przemycenie warzyw dla dzieci lub wykorzystanie resztek. Bardzo smaczne, pożywne i bezmięsne.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g kalafiora ( można wziąć mrożonkę)
    2 jajka
    4 duże różyczki brokułów
    3 łyżki pietruszki
    2 łyżki utartego sera: parmezan, gouda
    5 łyżek tartej buki
    sól, pieprz, gałka muszkatałowa, pieprz ziołowy
    1 łyżka oleju z oliwek
Wystaw ocenę:

4.45 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Warzywne kotleciki z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora myjemy, czyścimy i gotujemy około 5 minut w posolonej wodzie, aż będzie miękki, ale nie gotujmy zbyt długo, żeby nie rozgotował się za mocno. Kalafiora dobrze odsączamy i rozgniatamy widelcem. Twardsze kawałki tniemy nożem na małą kosteczkę. Podobnie przygotowujemy brokuły. Mieszamy razem w miseczce.
    2. Pietruszkę drobno kroimy, dodajemy do ugniecionych brokułów i kalafiora. Dodajemy jajka, utarty ser, tartą bułkę, mieszamy razem i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatałową.
    3. Zostawiamy na chwilę do ostygnięcia, a później bierzemy na rękę trochę więcej niż stołową łyżkę masy i formujemy owalne kotleciki. Prostokatną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy kotleciki. Każdy kotlecik smarujemy olejem z oliwek, najlepiej zrobić to pędzelkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze około 180 stopni około 20 minut. Po 10 minutach kotleciki obracamy.

Porady

Upieczone kotleciki bardzo dobrze smakują z surówką z ogórka lub marchewki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kalafior Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować