Kotleciki jajeczno - warzywne

4.51 (200 ocen)

Doskonałe, gdy mięso wieje nudą.

Składniki:

  • Kotlety:
    5 jajek ugotowanych na twardo
    120 g obranego selera
    40 g pora
    3 łyżki oleju
    2 łyżki wody
    1 łyżka śmietany 12%
    1 jajko surowe
    5 łyżeczek bułki tartej
    1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku

    Dodatkowo:
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Kotleciki jajeczno - warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki jajeczno - warzywne 1. Seler zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, por posiekać. Warzywa dusić 5 - 7 na oleju z dodatkiem wody, mieszając. Wystudzić.
  • Kotleciki jajeczno - warzywne 2. Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek, posiekać i dodać do podduszonych warzyw. Następnie dodać jajko surowe, śmietanę, bułkę tartą i przyprawy - całość wymieszać.
  • Kotleciki jajeczno - warzywne 3. Z przygotowanej masy uformować małe kotlety, opanierować je w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
    Podawać na ciepło lub na zimno.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 10 małych kotletów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.42 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kotleciki warzywne

4.47 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kotleciki gryczano-jajeczne :)

To może cię zainteresować