Siekane kotleciki drobiowo- warzywne

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś propozycja na prosty i szybki obiad. Takie kotlety są ciekawą alternatywą zwykłych kotletów w panierce, bardzo smaczne i soczyste z dodatkiem majonezu i warzyw. Do doprawienia używamy tylko soli i pieprzu, nic więcej nie potrzeba. Przygotowuje się je szybko i rewelacyjnie smakują szczególnie podane z pieczonymi ziemniaczkami i sosem tzatziki.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 4-5 kotletów

    1 filet z kurczaka

    ½ cebuli

    ½ czerwonej papryki

    Kawałek pora

    2 ząbki czosnku

    ½ szklanki startego ostrego żółtego sera

    1 pełna łyżka majonezu delikatnego

    1 duże jajko

    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

    Sól morska do smaku

    Świeżo mielony pieprz do smaku

    Natka pietruszki do posypania

    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Majonez Ser

Siekane kotleciki drobiowo- warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, wkładamy do miski.

    Cebulę i paprykę oraz por kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez prask , dodajemy do mięsa , mieszamy z startym serem, wbijamy jajko, dodajemy majonez oraz mąkę ziemniaczaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, całość dobrze mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki aby smaki się połączyły.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, nabieramy masę mięsną łyżką i nakładamy na patelnię formując zgrabne okrągłe kotleciki, smażymy na wolnym ogniu kilka minut z każdej strony.

    Podajemy gorące posypane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować