Wielkanocna sałatka ze świeżymi warzywami, jajkami przepiórczymi, pachnąca szynką, aromatycznym żółtym serem, chrupiącą kukurydzą i wyrazistym szczypiorkiem sprawdzi się na każdym świątecznym stole.
Warstwowa sałatka z rzodkiewką, szynką i jajkami przepiórczymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka przepiórcze ugotować na twardo, obrać ze skorupek, 8 odłożyć do dekoracji, a w pozostałych oddzielić białko od żółtka. Białko pokroić w drobną kosteczkę, a żółtka posiekać.
2.Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce, a szczypiorek drobno posiekać.
3.Szynkę pokroić w kostkę, a żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4.Zielony groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, a kukurydzę odsączyć z zalewy.
5.Sos: Majonez i jogurt wymieszać z chrzanem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
6.Sałatkę układać warstwowo w przezroczystej salaterce według kolejności:
zielony groszek, żółty ser, sos, szynka, kukurydza, sos, białka jajek, sól, pieprz, rzodkiewka, żółtka jajek, szczypiorek i ułożyć całe jajka przepiórcze.
Komentarze