Warstwowa sałatka z rzodkiewką, szynką i jajkami przepiórczymi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wielkanocna sałatka ze świeżymi warzywami, jajkami przepiórczymi, pachnąca szynką, aromatycznym żółtym serem, chrupiącą kukurydzą i wyrazistym szczypiorkiem sprawdzi się na każdym świątecznym stole.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 18 jajek przepiórczych
    1 pęczek rzodkiewki
    1 pęczek szczypiorku
    200g szynki
    200g żółtego sera
    200g zielonego groszku
    1 puszka kukurydzy

    Sos:
    1 łyżeczka chrzanu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    4 łyżki majonezu
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Szynki

Warstwowa sałatka z rzodkiewką, szynką i jajkami przepiórczymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka przepiórcze ugotować na twardo, obrać ze skorupek, 8 odłożyć do dekoracji, a w pozostałych oddzielić białko od żółtka. Białko pokroić w drobną kosteczkę, a żółtka posiekać.
  • 2. Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce, a szczypiorek drobno posiekać.
  • 3. Szynkę pokroić w kostkę, a żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 4. Zielony groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, a kukurydzę odsączyć z zalewy.
  • 5. Sos: Majonez i jogurt wymieszać z chrzanem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 6. Sałatkę układać warstwowo w przezroczystej salaterce według kolejności:
    zielony groszek, żółty ser, sos, szynka, kukurydza, sos, białka jajek, sól, pieprz, rzodkiewka, żółtka jajek, szczypiorek i ułożyć całe jajka przepiórcze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować