Sałatka z przepiórczymi jajkami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna sałatka z jajkami przepiórczymi, tuńczykiem i dużą ilością szczypiorku. Idealna na stół wielkanocny ale i na każde inne spotkanie towarzyskie :)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki (300-400 g)
    1/2 czerwonej papryki
    1 puszka tuńczyka
    100 g sera żółtego
    pęczek szczypiorku
    4 jajka przepiórcze

    sos:
    4 łyżki majonezu
    2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
    sól
    biały pieprz
    czerwona papryka w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka z przepiórczymi jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wyłożyć majonez, śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
  • 2. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę.
    Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Jajka przepiórcze ugotować na twardo.
    Na dno salaterki wyłożyć odcedzoną cieciorkę, na nią czerwoną paprykę, polać połową sosu. Tuńczyka rozdrobnić, wyłożyć go na następną warstwę sałatki, rozłożyć straty żółty ser, polać resztą sosu. Wierzch obficie posypać posiekanym szczypiorkiem. Jajka przekroić na połówki, rozłożyć dookoła salaterki.

Porady

Zamiast jajek przepiórczych można dodać małe jajka kurze pokrojone na ćwiartki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować