Pączki z dziurką

4.4 (171 ocen)

  • 2 godz.

Przepis jest według mnie doskonały. Te pączki bardzo przypominają smak pączków sklepowych, a dodatkowo można z tego przepisu zrobić zwykłe pączki, pączki z dziurką lub mini pączki!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    8g suchych drożdży (lub 16g świeżych drożdży)
    1 jajko
    1 żółtko
    1 szklanka mleka
    2/3 szklanki cukru
    szczypta soli
    1/3 kostki roztopionego masła
Wystaw ocenę:

4.4 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z dziurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć jajko z żółtkiem na jasną masę. Zmieszać mąkę z suchymi drożdżami (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn, a następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto), solą i cukrem. Następnie dodać letnie mleko i masę jajeczną, dokładnie wymieszać. Na końcu dodać zimne, roztopione masło i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do miski, zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto i położyć na oprószonym mąką blacie. Wałkować na grubość około 0,5 cm. Dużą szklanką (około 8cm średnicy) wykrawać pączki. W każdym pączku zrobić kieliszkiem dziurkę w środku. Pączki zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie smażyć pączki na głębokim oleju przez kilka minut z każdej strony. Wyjmować i osuszać na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać polukrowane (1szklanka cukru pudru roztarta z 3 łyżkami gorącej wody), lub oblane roztopioną czekoladą.

Porady

Do ciasta podczas dodawania mąki można też dodać łyżkę spirytusu, choć pączki bez niego też nie wchłaniają oleju (o dziwo). Podczas wykrawania dziurek w pączkach, zamiast dokładać krążki do ciasta, można usmażyć z nich mini pączki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować