Pączki oreo z dziurką

0 (0 ocen)

Taki karnawałowy deser ucieszy niejednego łasucha. Łączy bowiem w sobie same pyszności: pączki, czekoladę i ciasteczka oreo. Takich pączków nie kupicie w żadnej cukierni, więc tym bardziej zachęcam do ich przygotowania. Smak wart jest poświęconego czasu.

Składniki:

  • Ciasto:
    • Ok 0,5 kg mąki,
    • Szczypta soli,
    • 3 łyżki cukru,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 5 dag drożdży,
    • 1 jajko,
    • 3 żółtka,
    • 2 łyżki spirytusu,
    • 8 dag masła,
    • 1 szklanka mleka,
    • 5 -6 ciastek oreo,
    Wykończenie:
    • 50 ml śmietanki 30%,
    • 200 białej czekolady,
    • Pokruszone ciasteczka oreo
    Dodatkowo:
    • Olej rzepakowy do smażenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pączki oreo z dziurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie składników ciasta 1. Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz około 4 łyżki mąki. Gotowy rozczyn powinien mieć konsystencję śmietanki. Tak przygotowany pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
    Między czasie rozpuszczamy masło, rozkruszamy drewnianą pałką ciastka i przygotowujemy pozostałe składniki.
  • dodanie ciastek 2. Do gotowego rozczynu dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, sól oraz jajko i żółtka. Całość wyrabiamy. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy mąkę. Po około 5 minutach dodajemy tłuszcz oraz alkohol. W sumie ciasto wyrabiamy około 15 minut. Na sam koniec łączymy je z pokruszonymi ciastkami.
  • wyrośnięte ciasto 3. Po połączeniu ciastek z ciastem całość przykrywamy i odkładamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • formowanie 4. Gotowe, wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką. Wałkujemy je na grubość około 1- 1,5 cm. Za pomocą szklanki z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła. W środku każdego wycinamy dziurki. Ja wykonałam je foremką na rurki.
  • wyrastanie 5. Wycięte pączki pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 minut.
  • smażenie z pierwszej strony 6. Między czasie rozgrzewamy olej. Warto także obrać sobie 2-3 ziemniaki Wyrośnięte „pączki” wrzucamy na rozgrzany olej stroną wyrośnięta do dołu.
  • smażenie z drugiej strony              7. Smażymy je z obu stron do zrumienienia. Jeśli tłuszcz jest za gorący, i zbyt szybko rumieni się ciasto, wówczas wkrawamy do niego plasterki ziemniaka.
    Usmażone pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • wykańczanie 8. WYKOŃCZENIE:
    Śmietankę podgrzewamy. Do ciepłej dodajemy pokrojoną czekoladę. Całość mieszamy na wolnym ogniu do uzyskania płynnej czekolady.
    Za pomocą pędzelka pączki smarujemy czekoladą i od razu posypujemy pokruszonymi ciasteczkami oreo. Gotowe pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Oreo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować