Chruściki o smaku serka waniliowego w kształcie kwiatków. Proste, szybkie do zrobienia. U mnie znikają jeszcze ciepłe bo nie możemy się oprzeć. Pracy niewiele a ile radości sprawia ich chrupanie.
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
200 g mąki pszennej typ 500
szczypta soli
2 żółtka
1 łyżka spirytusu
100 g serka waniliowego homogenizowanego
cukier puder do posypania
smalec do smażenia
Waniliowe chruściki kwiatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, sól, spirytus, serek waniliowy. Całość zagniatam rękoma. Ciasto rozwałkowuję cienko na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na paski o szerokości 3-4 cm i długości około 7 cm. Z pasków formuję kokardki i sklejam dwa na krzyż. Nacinam każdą końcówkę kawałek. W głębokiej patelni rozpuszczam smalec. Powinien mieć taką temperaturę że po włożeniu kawałka ciasta zacznie się delikatnie rumienić ale nie palić. Wkładam po cztery kwiatki i smażę z każdej strony aż zrumienią się. Wyjmuję łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jak przestygną posypuję cukrem pudrem.
Komentarze