Waniliowe chruściki kwiatki

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chruściki o smaku serka waniliowego w kształcie kwiatków. Proste, szybkie do zrobienia. U mnie znikają jeszcze ciepłe bo nie możemy się oprzeć. Pracy niewiele a ile radości sprawia ich chrupanie.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej typ 500
    szczypta soli
    2 żółtka
    1 łyżka spirytusu
    100 g serka waniliowego homogenizowanego
    cukier puder do posypania
    smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Faworki Ser

Waniliowe chruściki kwiatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, sól, spirytus, serek waniliowy. Całość zagniatam rękoma. Ciasto rozwałkowuję cienko na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na paski o szerokości 3-4 cm i długości około 7 cm. Z pasków formuję kokardki i sklejam dwa na krzyż. Nacinam każdą końcówkę kawałek. W głębokiej patelni rozpuszczam smalec. Powinien mieć taką temperaturę że po włożeniu kawałka ciasta zacznie się delikatnie rumienić ale nie palić. Wkładam po cztery kwiatki i smażę z każdej strony aż zrumienią się. Wyjmuję łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jak przestygną posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować