Chruściki

5 (168 ocen)

Te ciasteczka zna i lubi chyba każdy :) To moje smaki z dzieciństwa. Niektórzy nazywają je faworkami.

Składniki:


  • 500 g mąki
    4 żółtka
    5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
    1 łyżeczka wódki
    szczypta soli
    500 ml oleju
    cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Faworki

Chruściki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę,żółtka,śmietanę,wódkę i sól wymieszać ze sobą i wyrabiać ciasto.
    Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować cienko.
    Wycinać romby i na każdym zrobić rozcięcie. Jeden róg przeplatać przez dziurkę i wywijać na drugą stronę.
    Do garnka wlać olej i dobrze rozgrzać. Wrzucać po kilka chruścików i smażyć z każdej strony na brązowo.
    Układać na ręczniku papierowym,aby odsączyć tłuszcz.
    Posypać obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować