chruściki lane

4.48 (149 ocen)

  • 15 min

Można nawet powiedzieć, że są ekspresowe bo robi się je tak samo jak lane kluski na rosole, z tym, że ciasto wlewamy na rozpalony tłuszcz. Zajmuje to kwadrans i możemy się cieszyć chrupiącymi chruścikami. Znikają zanim zdążą ostygnąć-moja córeczka jak się dorwała to zjadła pół talerza.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki: ( z podanej porcji wychodzą dwa talerze chruścików)

    3 jajka
    200 g mąki
    łyżka cukru
    150 ml mleka
    dodatkowo:
    cukier puder
    łyżeczka cynamonu
    litr oleju
    kostka smalcu
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Chruściki lane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smalec i olej umieścić w rondlu o grubym dnie i rozgrzać.
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Żółtka utrzeć na jasno z cukrem. Nadal ucierając dodawać mąkę na zmianę z mlekiem. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (albo odciąć róg tak, żeby dziurka nie była zbyt duża).
    Na rozgrzany tłuszcz wyciskać porcje ciasta (wyciskałam na kształt spiralki) i smażyć krótko aż się zezłocą. Łyżką cedzakową wyławiać chruściki i odsączać na papierze do pieczenia. Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypać obficie jeszcze ciepłe ciasteczka. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować