Babka sękacz

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepis na tę babkę czekał na mnie już od dawna w kolejce do wypróbowania. W końcu, chyba po dwóch latach, doczekał się :)
Ciasto jest trochę czasochłonne, gdyż co 2-3 minuty trzeba wykładać nową warstwę, ale naprawdę warto. Nie tylko ładnie wygląda ale też świetnie smakuje.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
    1 szkl cukru
    6 jaj
    1 szkl maki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu rumowego
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki

Babka sękacz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć miękkie masło z cukrem do białości. Nadal ubijając dodawać stopniowo 4 żółtka, 2 całe jajka i aromat. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i dodawać po 1 łyżce do masy nadal miksując. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. 2 łyżki ciasta rozsmarować na dnie formy (u mnie silikonowa śr.23cm z kominem ale może być zwykła keksówka) i wstawić do piekarnika na górną półkę. Przełączamy piekarnik tylko na górne grzanie. Gdy warstwa ciasta zarumieni się (po ok 2-3 minutach) rozsmarować kolejne 2 łyżki ciasta i znów włożyć do piekarnika. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta. Dwie ostatnie warstwy piec z grzaniem góra-dół.
    Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować