Urodzinowy tort kokosowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny i delikatny tort dla miłośników kokosu.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    500 ml śmietanki 36%
    400 g serka mascarpone
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 szklanka wiórków kokosowych

    Dodatkowo:

    ulubiony dżem
    mocna herbata
    kolorowe cukiereczki do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty Herbaty Jajko

Urodzinowy tort kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:

    1. Obie mąki wymieszać i przesiać przez sitko.

    2. Oddzielić żółtka od białek.
    Białka ubić na sztywną pianę i dodawać po trochu cukier.
    Bez przerwy miksując dodawać żółtka.

    3. Obie mąki dodawać stopniowo do zmiksowanych jajek.
    Delikatnie mieszać tylko do połączenia się składników.
    Dodać wodę.

    4. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
  • 2. KREM:

    1. Bitą śmietanę ubić z cukrem.

    2. Delikatnie dodać serek mascarpone i sok cytrynowy i ubić.

    3. Dodać wiórki.
  • 3. 1. Wystudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty.

    2. Biszkopty nasączyć herbatą, nałożyć dżem, a na to krem.

    3. Udekorować kremem kokosowym i cukiereczkami.

    4. Najlepiej zostawić na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować