Tort kokosowy z ananasem

  • wyświetlono: 3009 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Klasyczny tort kokosowy z kawałkami ananasa. Prosty w wykonaniu. Nie za słodki, z puszystym biszkoptem.

Ola1984
  • 120min

Składniki

Biszkopt:
8 dużych jajek (klasy L lub XL 1 szt o wadze ok. 70 g)
1 1/3 szklanki* cukru
1 1/3 szklanka mąki tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżki octu
szczypta soli
Krem:
1 litr śmietanki 30 %
350 g sera macarpone
5 czubatych łyżek cukru pudru
150 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
3 opakowania śmietan fix'u
Do nasączenia biszkoptu:
200 ml syropu z ananasa (z puszki)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wiórki do dekoracji:
50 g wiórków kokosowych
1/2 łyżki masła
2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
1 puszka (10 plastrów) ananasa
50 g gorzkiej czekoladycukrowe, srebrne kwadraty (lub dowolna posypka)

*szklanka o pojemności 250 ml



Sposób przygotowania przepisu:

Tort kokosowy z ananasem

  • 1. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Tortownicę o średnicy ok. 28 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.
    Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.
  • 2. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Pod koniec ubijania dodać śmietan fixy oraz ser mascarpone. Krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać łyżką.
  • 3. Jeden blat biszkoptu nasączyć syropem z ananasa z dodatkiem ekstraktu, wyłożyć 1/3 kremu kokosowego i rozsmarować, dodać 1/2 puszki ananasa pokrojonego w kostkę. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć go syropem. Wyłożyć porcję masy i kawałki ananasa. Przykryć ostatnim kawałkiem biszkoptu. Wierzch i boki tortu wysmarować pozostałym kremem. Wiórki kokosowe podsmażyć z masłem i cukrem, aż do lekkiego zeszklenia, wystudzić i udekorować boki tortu. Czekoladę rozpuścić, lekko przestudzić i przelać do woreczka strunowego z odciętym końcem. Udekorować wierzch tortu czekoladową kratką i cukierkami. Tort przed podaniem schłodzić przez kilka godzin (a najlepiej przez całą noc w lodówce).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortJajkaananasbiszkoptkremwiórki kokosoweczekoladatortyurodzinykokosmąkaowocecukierprzyjęciamascarponekrem śmietankowysmietankauroczystości

Komentarze

Podobne przepisy

gotowy tort

Dodane przez: justa95

Tort z bitą śmietaną i ananasami

Jest to drugi tort, który przygotowałam,...

Kokosowe risotto z ananasem

Dodane przez: Cukiereczek

Kokosowe risotto z ananasem

Pomysł na bardzo szybki i smaczny...

Ananasek

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ananasek – makowo-kokosowy biszkopt z kremem...

Delikatny makowo-kokosowy spód...

Tort makowy z kokosowym kremem

Dodane przez: Iwona75

Tort makowy z kremem kokosowym

Pyszny, śnieżnobiały tort. Lekki,...

Biszkopt kokosowy z galaretką i ananasem

Dodane przez: dosismakolyki

Biszkopt kokosowy z galaretką i ananasem

ciasto to idealne połączenie kokosu,...

Biała Dama z Bezą

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Biała dama z kokosową bezą i ananasami

Wyborne ciasto, które elegancko...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE