Tort kokosowy z ananasem

4.49 (184 ocen)

  • 2 godz.

Klasyczny tort kokosowy z kawałkami ananasa. Prosty w wykonaniu. Nie za słodki, z puszystym biszkoptem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 dużych jajek (klasy L lub XL 1 szt o wadze ok. 70 g)
    1 1/3 szklanki* cukru
    1 1/3 szklanka mąki tortowej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 1/2 łyżki octu
    szczypta soli
    Krem:
    1 litr śmietanki 30 %
    350 g sera macarpone
    5 czubatych łyżek cukru pudru
    150 g wiórków kokosowych
    2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
    3 opakowania śmietan fix'u
    Do nasączenia biszkoptu:
    200 ml syropu z ananasa (z puszki)
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    Wiórki do dekoracji:
    50 g wiórków kokosowych
    1/2 łyżki masła
    2 łyżeczki cukru
    Dodatkowo:
    1 puszka (10 plastrów) ananasa
    50 g gorzkiej czekoladycukrowe, srebrne kwadraty (lub dowolna posypka)

    *szklanka o pojemności 250 ml



Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Jajko

Tort kokosowy z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Tortownicę o średnicy ok. 28 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.
    Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.
  • 2. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Pod koniec ubijania dodać śmietan fixy oraz ser mascarpone. Krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać łyżką.
  • 3. Jeden blat biszkoptu nasączyć syropem z ananasa z dodatkiem ekstraktu, wyłożyć 1/3 kremu kokosowego i rozsmarować, dodać 1/2 puszki ananasa pokrojonego w kostkę. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć go syropem. Wyłożyć porcję masy i kawałki ananasa. Przykryć ostatnim kawałkiem biszkoptu. Wierzch i boki tortu wysmarować pozostałym kremem. Wiórki kokosowe podsmażyć z masłem i cukrem, aż do lekkiego zeszklenia, wystudzić i udekorować boki tortu. Czekoladę rozpuścić, lekko przestudzić i przelać do woreczka strunowego z odciętym końcem. Udekorować wierzch tortu czekoladową kratką i cukierkami. Tort przed podaniem schłodzić przez kilka godzin (a najlepiej przez całą noc w lodówce).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować