Tortowe ciasto

  • wyświetlono: 1582 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Można powiedzieć, że jest to ubogacona wersja popularnego ciasta o nazwie 3-BIT! Doskonale pasuje na każdą okazje i pysznie smakuje! . POLECAM!

Jaga85

Składniki

Blaszka 24x 36 cm
Biszkopt orzechowy(składniki na 1blat):
• 4 duże jajka lub 5 mniejszych,
• 3/4 szklanki cukru kryształu,
• 8 dag mielonych orzechów włoskich,
• 0,5 szklanki mąki tortowej,
• 4 łyżki oleju,
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kawowa:
• 3 jajka,
• 3 łyżki cukru,
• 2 kostki masła,
• 1,5-2 łyżki mocnej kawy rozpuszczalnej,
• alkohol do smaku,
Dodatkowo:
• herbatniki do przełożenia ( ok 45 sztuk)
• ok 250 gram kajmaku do przełożenia ciasta

Wykończenie:

• 0,5 litra śmietanki 30%,
• ok 1 łyżka cukru pudru do smaku,
• 4 łyżeczki żelatyny,
• 1/3 szklanki wody,
• kakaowe herbatniki do pokruszenia na wierzchu

Sposób przygotowania przepisu:

Tortowe ciasto

  • 1. BISZKOPT ORZECHOWY:
    Żółtka oddzielamy od białek. Oddzielone białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Do ubitej na puch masy dokładamy wymieszane ze sobą mąkę, proszek i orzechy oraz wlewamy olej. Delikatnie mieszamy całość. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy około 20 min w 180ºC.
    W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt orzechowy. Upieczone biszkopty studzimy.

    MASA KAWOWA: Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Studzimy.
    Jajka ubijamy z cukrem na parze. Ubite studzimy.
    Masło ucieramy. Do utartego dodajemy ubite jajka. Do gotowej masy dodajemy kawę. Na koniec wlewamy alkohol do smaku.
    Masę dzielimy na 3 części. Dwie większe, a jedną mniejszą.
    PRZEŁOŻENIE:
    -biszkopt orzechowy,
    -większa wydzielona część masy,
    -warstwa herbatników,
    -kajmak,
    -warstwa herbatników,
    -większa wydzielona część masy,
    -biszkopt orzechowy,
    -mniejsza wydzielona część masy (cieniutko, tyle by śmietanka lepiej się przykleiła do ciasta),
    -śmietanka,
    -pokruszone herbatniki
    WYKOŃCZENIE:
    Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijemy na sztywno. Słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewamy na przełożone wcześniej ciasto. Posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Ciasto odstawiamy do chłodu do zastygnięcia śmietanki.

Porady

Placek jest dość wysoki, więc może być podany jako tort!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortCiastoherbatnikikajmaksmietankaciasto orzechowebiszkoptowe ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe

Dodane przez: Babcia Tereska

Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe

Ciasto z dwoma biszkoptami, bardzo...

Ciasto tortowe wielosmakowe

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto tortowe wielosmakowe

Ciasto trochę pracochłonne, ale...

CIASTO TORTOWE SERO-TRUSKAWKOWE

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO TORTOWE SERO-TRUSKAWKOWE

Ciasto z dwoma kolorowymi biszkoptami....

Ciasto tortowe

Dodane przez: dragonik7

Ciasto tortowe

Pamiętam czasy kiedy byłam mała...

Truskawkowa poezja

Dodane przez: monikaT83

Ciasto tortowe truskawkowe marzenie

Pyszne, puszyste ciasto tortowe...

ciasto INKA

Dodane przez: Magda_Z

Ciasto tortowe INKA

Pyszne, rozpływające się w ustach...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE