Tortowe ciasto

4.5 (155 ocen)

Można powiedzieć, że jest to ubogacona wersja popularnego ciasta o nazwie 3-BIT! Doskonale pasuje na każdą okazje i pysznie smakuje! . POLECAM!

Składniki:

  • Blaszka 24x 36 cm
    Biszkopt orzechowy(składniki na 1blat):
    • 4 duże jajka lub 5 mniejszych,
    • 3/4 szklanki cukru kryształu,
    • 8 dag mielonych orzechów włoskich,
    • 0,5 szklanki mąki tortowej,
    • 4 łyżki oleju,
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa kawowa:
    • 3 jajka,
    • 3 łyżki cukru,
    • 2 kostki masła,
    • 1,5-2 łyżki mocnej kawy rozpuszczalnej,
    • alkohol do smaku,
    Dodatkowo:
    • herbatniki do przełożenia ( ok 45 sztuk)
    • ok 250 gram kajmaku do przełożenia ciasta

    Wykończenie:

    • 0,5 litra śmietanki 30%,
    • ok 1 łyżka cukru pudru do smaku,
    • 4 łyżeczki żelatyny,
    • 1/3 szklanki wody,
    • kakaowe herbatniki do pokruszenia na wierzchu

Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Tortowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT ORZECHOWY:
    Żółtka oddzielamy od białek. Oddzielone białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Do ubitej na puch masy dokładamy wymieszane ze sobą mąkę, proszek i orzechy oraz wlewamy olej. Delikatnie mieszamy całość. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy około 20 min w 180ºC.
    W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt orzechowy. Upieczone biszkopty studzimy.

    MASA KAWOWA: Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Studzimy.
    Jajka ubijamy z cukrem na parze. Ubite studzimy.
    Masło ucieramy. Do utartego dodajemy ubite jajka. Do gotowej masy dodajemy kawę. Na koniec wlewamy alkohol do smaku.
    Masę dzielimy na 3 części. Dwie większe, a jedną mniejszą.
    PRZEŁOŻENIE:
    -biszkopt orzechowy,
    -większa wydzielona część masy,
    -warstwa herbatników,
    -kajmak,
    -warstwa herbatników,
    -większa wydzielona część masy,
    -biszkopt orzechowy,
    -mniejsza wydzielona część masy (cieniutko, tyle by śmietanka lepiej się przykleiła do ciasta),
    -śmietanka,
    -pokruszone herbatniki
    WYKOŃCZENIE:
    Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijemy na sztywno. Słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewamy na przełożone wcześniej ciasto. Posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Ciasto odstawiamy do chłodu do zastygnięcia śmietanki.

Porady

Placek jest dość wysoki, więc może być podany jako tort!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Herbatniki Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować