Tort urodzinowy dla bieniaszki

4.48 (149 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Takie ciasto upiekłam na swoje urodziny. Idealne ciasto na każdą okazję :-) Kokosy, ananasy, orzechy, czekolada i wiśnie czego chcieć więcej?

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt biały (na blachę 23 x 38 cm)
    5 jajek
    5 łyżek mąki pszennej
    5 łyżek cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    biszkopt ciemny:
    5 jajek
    4 łyżki mąki pszennej
    5 łyżek cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżka kakao

    ciasto kokosowe:
    5 białek
    20 dag wiórek kokosowych
    15 dag cukru kryształu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżeczki soku z cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    ciasto orzechowe:
    5 białek
    20 dag orzechów włoskich krojonych
    15 dag cukru kryształu
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    10 żółtek
    1 l mleka
    2 cukry wanilinowe
    15 łyżek cukru kryształu
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    600 g masła 82 %
    1 puszka ananasów
    1 słoik wiśni w syropie (ok. 300 ml)
    1 galaretka wiśniowa
    100 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka ciemnego kakao
    30 ml spirytusu

    dodatkowo:
    polewa
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort urodzinowy dla bieniaszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt biały: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut.
  • 2. Biszkopt kakaowy: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Na koniec dodać kakao, dobrze wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut.
  • 3. Ciasto kokosowe: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Delikatnie wmieszać kokosy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sok z cytryny. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem (tylko spód) i piec ok. 20 minut w temp. 170ºC.
  • 4. Ciasto orzechowe: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Delikatnie wmieszać orzechy wymieszane z mąkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem (tylko spód) i piec ok. 20 minut w temp. 170ºC.
  • rozdzielenie kremu 5. Krem: dwie szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i mąki, wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ugotowany budyń. Krem podzielić na 3 części (ok. 13 łyżek do każdej) i do każdej z nich dodać:
    I część - łyżka kakao, pokrojona w kostkę czekolada, spirytus;
    II część- wiśnie, wystudzona galaretka rozpuszczona w pół szklanki wody;
    III-pokrojone w kostkę ananasy
  • przekładanie kremem 6. Przełożenie:biszkopt jasny-krem ciemny-ciasto orzechowe-krem z wiśniami-ciasto kokosowe-krem z ananasami-biszkopt ciemny-polewa

Porady

Składniki do kremu powinny mieć temperaturę pokojową. Wiśnie i ananasy dobrze osączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować