Tort urodzinowy

0 (0 ocen)

  • 10 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Tort przełożony kremami o smaku czekoladowym, śmietankowym i tiramisu, ozdobiony borówkami i truskawkami.

  • 10 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt 3 plastry
    krem śmietankowy 1 opakowanie
    krem tiramisu 1 opakowanie
    krem czekoladowy 1 opakowanie
    wiśnie z nalewki
    borówki amerykańskie 125 g
    truskawki
    herbata z cytryną do nasączania biszkoptów

    Biszkopt:

    Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm)

    10 jajek
    20 dag cukru
    30 dag mąki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort urodzinowy. 1. Wykonanie biszkoptu:

    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki (delikatnie i niezbyt długo!). Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160–170 stopni C. Pieczemy ok. 45 minut, nie otwierając piekarnika. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt. Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej następnego dnia.
  • Tort urodzinowy. 2. Kremy przygotowujemy w oddzielnych pojemnikach, według instrukcji na opakowaniu.

    Wykonanie tortu:

    Nasączamy herbatą z cytryną placek biszkoptu, nakładamy warstwę kremu czekoladowego. Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go herbatą z cytryną i nakładamy warstwę kremu tiramisu. Nakładamy kolejny trzeci placek biszkoptowy, nasączamy i nakładamy warstwę kremu śmietankowego na boki i górę tortu, dokładnie rozsmarowujemy. Na koniec dekorujemy tort kwiatkami na bokach tortu, układamy dekorację z kremu, borówek i truskawek. Tak przygotowany tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować