biszkopt 3 plastry
krem śmietankowy 1 opakowanie
krem tiramisu 1 opakowanie
krem czekoladowy 1 opakowanie
wiśnie z nalewki
borówki amerykańskie 125 g
truskawki
herbata z cytryną do nasączania biszkoptów
Biszkopt:
Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm)
10 jajek
20 dag cukru
30 dag mąki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sposób przygotowania przepisu:
Tort urodzinowy
1.
Wykonanie biszkoptu:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki (delikatnie i niezbyt długo!). Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160–170 stopni C. Pieczemy ok. 45 minut, nie otwierając piekarnika. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt. Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej następnego dnia.
2.
Kremy przygotowujemy w oddzielnych pojemnikach, według instrukcji na opakowaniu.
Wykonanie tortu:
Nasączamy herbatą z cytryną placek biszkoptu, nakładamy warstwę kremu czekoladowego. Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go herbatą z cytryną i nakładamy warstwę kremu tiramisu. Nakładamy kolejny trzeci placek biszkoptowy, nasączamy i nakładamy warstwę kremu śmietankowego na boki i górę tortu, dokładnie rozsmarowujemy. Na koniec dekorujemy tort kwiatkami na bokach tortu, układamy dekorację z kremu, borówek i truskawek. Tak przygotowany tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!!!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze