Tort śmietankowo-malinowy

4.5 (155 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wyśmienity tort śmietankowo-malinowy jest strzałem w dziesiątkę na każdą okazję. Poza tym jego wykonanie jest wyjątkowo proste. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    200g mąki pszennej
    150g cukru
    Masa:
    450ml śmietanki kremówki 36%
    450g serka mascarpone
    4 łyżeczki cukru pudru
    Dodatkowo:
    500g malin
    1/2 szklanki dżemu malinowego
    1/2 szklanki herbaty
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Tort śmietankowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw należy rozgrzać piekarnik do temperatury około 170 stopni. Następnie wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia. Ubić białka na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i żółtka i wymieszać mikserem. Wymieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Do masy delikatnie dosypywać mąkę i zamieszać łyżką. Gotowe ciasto wlać do tortownicy. Piec około 40 minut.
    Gdy biszkopt trochę ostygnie zdjąć z tortownicy obręcz. Przeciąć biszkopt na dwie części. Nasączyć biszkopt uprzednio przygotowaną wystudzoną herbatą.
    Śmietanę kremówkę zmiksować z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Dolną część biszkopta posmarować dżemem malinowym. Na to nałożyć połowę masy i rozsmarować. Na tym położyć drugą część biszkopta i posmarować całość wraz z bokami drugą połową masy. Górę tortu udekorować malinami. Układać jedną przy drugiej.
    Gotowe! Smacznego!

Porady

Śmietana kremówka powinna być mocno schłodzona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować