Tort śmietankowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw należy rozgrzać piekarnik do temperatury około 170 stopni. Następnie wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia. Ubić białka na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i żółtka i wymieszać mikserem. Wymieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Do masy delikatnie dosypywać mąkę i zamieszać łyżką. Gotowe ciasto wlać do tortownicy. Piec około 40 minut.
Gdy biszkopt trochę ostygnie zdjąć z tortownicy obręcz. Przeciąć biszkopt na dwie części. Nasączyć biszkopt uprzednio przygotowaną wystudzoną herbatą.
Śmietanę kremówkę zmiksować z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Dolną część biszkopta posmarować dżemem malinowym. Na to nałożyć połowę masy i rozsmarować. Na tym położyć drugą część biszkopta i posmarować całość wraz z bokami drugą połową masy. Górę tortu udekorować malinami. Układać jedną przy drugiej.
Gotowe! Smacznego!
Komentarze