Ulubione Tiramisu na biszkopcie

4.92 (153 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Wytrawne ciasto dla smakoszy kremowych delicji. Okazjonalne, dekoracyjne, wilgotne- istna rozkosz dla podniebienia.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    3/4 szklanki mąki pszennej
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju słonecznikowego
    1 szklanka sypkiej kawy "Cappuccino" o smaku waniliowym
    1 łyżka soku z cytryny

    Krem:
    50 dag serka Mascarpone
    35 dag śmietanki kremówki 30 %
    2 żółtka
    4 łyżki cukru
    1 łyżka żelatyny

    Poncz:
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżeczki cukru
    3/4 szklanki wody
    5 łyżek wódki "Żubrówki"

    Dekoracja:
    1 paczka biszkoptów okrągłych
    1 czekolada deserowa lub biała- drobniutko starta
Wystaw ocenę:

4.92 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ulubione tiramisu na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wykonanie biszkopta 1. Wykonanie biszkopta:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy wymieszane razem: mąkę, kawę Cappuccino, proszek do pieczenia. Mieszamy.
    Na końcu wlewamy olej, sok z cytryny.
    Wylewamy ciasto na blachę 25 x 34.
    Pieczemy ok. 35 min. w temp. 160 stopni C. Studzimy. Przekrawamy na pół.
  • 2. Wykonanie kremu:
    Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru na gładka masę. Dodajemy porcjami serek.
    Kremówkę ubijamy z 2 łyżkami cukru. Delikatnie łączymy z serkiem.
    Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody- bardzo dokładnie. lekko studzimy. Dodajemy do masy.
    Odkładamy ok. 2 łyżek tego kremu- do dekoracji na wierzch ciasta.
  • 3. Wykonanie ponczu:
    Zaparzamy kawę, słodzimy, studzimy. Wlewamy alkohol.
  • 4. Biszkopty- ciastka, biszkopt- dwa placki, lekko nasączamy ponczem.
  • biszkopt, krem, ciastka 5. Blaszkę wykładamy pergaminem.
    Składanie ciasta:
    pierwsza połowa biszkopta lekko nasączonego ponczem
    na to rozsmarowujemy krem- połowę
  • starta czekolada na biszkoptach 6. nasączone ciastka biszkopty
    polowa starej czekolady
  • składanie ciasta- ostatnia wartswa startej czekolady 7. druga połowa kremu
    biszkopt- część druga
    2 łyżki odłożonego kremu
    druga część startej czekolady
  • gotowe Tiramisu 8. Ciasto schładzamy w lodówce na noc.
    Kroimy na porcje.
  • porcja Tiramisu 9. Smacznego :)

Porady

Do ubijania na sztywno- śmietana kremówka powinna być zawsze schłodzona. Możemy użyć innej kawy Cappuccino oraz innego alkoholu- według gustu smakowego. Biszkopt po upieczeniu, zostawiamy na chwilkę w piecu. A później szybko ściągamy zeń pergamin. Do dekoracji możemy użyć biszkoptów również podłużnych, tylko musimy ostrożnie nasączać, bo są bardzo delikatne. Ciasto jest smaczne na drugi dzień, gdy wszystkie warstwy razem się "przegryzą". Dokładny opis składania ciasta, dla początkujących i nie rozumiejących: biszkopt- ciasto pierwszy placek pierwsza część kremu biszkopty- ciastka połowa startej czekolady druga część kremu biszkopt- ciasto, drugi placek 2 łyżki odłożonego kremu starta czekolada- druga połowa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Alkohol Kawa rozpuszczalna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować