Tiramisu na biszkopcie

4.5 (149 ocen)

Można zrobić z biszkoptami lub tak jak ja ostatnio na biszkopcie. Oryginalny przepis pochodzi od mojej siostry bliźniaczki, moja wersja jest trochę zmieniona

Składniki:

  • Biszkopt z 3 jajek
    okrągłe biszkopty
    Masa:
    4 jajka
    0,5 szkl cukru
    cukier waniliowy
    50 dkg mascarpone
    Filiżanka mocnej kawy
    rum
    3 łyżeczki żelatyny
    kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tiramisu na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt przekroić na pół. Żelatynę rozpuścić w małej ilości zimnej wody, a po namoczeniu podgrzać. Żółtka z cukrem ubić na parze, dodać mascarpone i żelatynę. Wymieszać z ubitą pianą. Biszkopt nasączyć zimną kawą z dodatkiem rumu, przełożyć 1/3 masy. Ułożyć namoczone biszkopty i pokryć masą. Na górę druga część biszkopta, nasączyć resztą kawy i wylać pozostałą część masy. Posypać po wierzchu kakao

Porady

Kakao można sypać na każdą warstwę masy, nie tylko na wierzch.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować