Udka w cieście nadziewane pomidorkami i żółtym serem

0 (0 ocen)

Nietrybowane udka powodują, że mięso po upieczeniu jest wyjątkowo soczyste. Do tego aromatyczna panierka i ciekawe nadzienie z pomidorków koktajlowych oraz żółtego sera. Pyszna propozycja na udany obiad.

Składniki:

  • 4 ćwiartki drobiowe (po ok. 300 g każda)
    100 g żółtego sera
    100 g pomidorków koktajlowych (najlepiej żółte gruszkowe)
    2 jajka
    bułka tarta do panierowania
    po 1/2 łyżeczki następujących przypraw: czosnek niedźwiedzi suszony, oregano suszone, kminek cały, papryka słodka mielona
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Udka w cieście nadziewane pomidorkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka w cieście nadziewane pomidorkami i żółtym serem 1. Mięso umyć, wysuszyć, podzielić na uda i podudzia. W każdym kawałku mięsa zrobić nacięcia typu kieszeń w dwóch naprzeciwległych miejscach, blisko kości. W środek każdego otworu włożyć po kilka kawałków pomidorków podzielonych na połówki oraz żółtego sera pokrojonego na nieduże plastry.
  • Udka w cieście nadziewane pomidorkami i żółtym serem 2. Tak przygotowane mięso spiąć wykałaczkami w miejscu nacięcia.
  • Udka w cieście nadziewane pomidorkami i żółtym serem 3. Jajka, czosnek niedźwiedzi, oregano, kminek i paprykę wymieszać. Następnie ciasto doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Udka w cieście nadziewane pomidorkami i żółtym serem 4. W mieszance obtoczyć każdy kawałek mięsa, a następnie opanierować go w bułce tartej. Uda i podudzia ułożyć w formie (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Udka w cieście nadziewane pomidorkami i żółtym serem 5. Piec bez przykrycia 40 - 45 min (200 st. C).

Porady

Żółte pomidorki koktajlowe można zastąpić niedużym (100 g) pomidorem malinowym pokrojonym w kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować